Тези признаци показват, че не пиете достатъчно вода през деня

Тези признаци показват, че не пиете достатъчно вода през деня Снимка: Pixabay

Важно е да следим за предупредителните признаци за обезводняване.

Тялото е съставено от 60% вода и може да губи до литър и половина дневно. За да се поддържа добрата хидратация, силно се препоръчва да се пие вода през целия ден (без да се броят чайовете и кафетата), като за предпочитане е минерализираната, за да се попълни загубата на минерали. В противен случай бързо се усещат психическите и физическите ефекти от липсата на вода. Сигналите за обезводняване са следните:

Мислим по-бавно

Налага ни се да полагаме двойно повече усилия и способността ни да се концентрираме е близо до нулата. „В мозъка има много вода, която се използва специално за клетъчния обмен. Когато не пием достатъчно вода, връзките са забавени, клетките изглеждат буквално като изсъхнали. Да не говорим, че кръвта се сгъстява, циркулира по-бавно и вече не оросява правилно мозъка“, твърдят специалистите.

Ставаме раздразнителни

Липсата на вода като цяло увеличава чувствителността ни, прави ни по-податливи на избухване, по-нервни.

Често примигваме

Рядко си даваме сметка за въздействието на липсата на хидратация върху очите. Когато сме дехидратирани, инстинктивно започваме да мигаме често с очи, за да принудим окото да се рехидратира.

Имаме главоболие

При дехидратация водата, която присъства в клетките на тялото, среща затруднения да стигне до мозъка. Обменът е влошен и това ни причинява болка. Затова и естественият ни инстинкт е с лекарството срещу главоболие да изпием голяма чаша студена вода.

Рядко ходим до тоалетната

Природата е помислила за всичко: „Когато на тялото му липсва вода, то започва да пести това, което има", казват лекарите. Затова, когато не пием достатъчно през деня, ние почти не ходим до тоалетната и се потим по-малко. Вторият предупредителен знак за лоша хидратация е цветът на урината, който става по-тъмен.

Чувстваме кожата си стегната

Всяка вечер нанасяме нощния си крем за лице, но нищо не помага. Запазваме усещането за по-стегната и груба кожа. Това е така, защото лошата хидратация засяга дермата и епидермиса. През кожата вече преминават безпрепятствено микроби и алергени, което предизвиква усещане за дразнене.

Кожата ни губи еластичност

Около очите и устата се появяват малки фини бръчици. За да сме сигурни, че кожата ни е правилно хидратирана, можем да направим малък тест: притискаме кожата на ръката или на лицето си с палец и показалец. Ако гънката не се връща бързо в първоначалното си положение, очевидно страдаме от дехидратация.

 

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: