Дехидратацията е по-опасна за възрастните хора

Дехидратацията е по-опасна за възрастните хора Снимка: pixabay.com

Проучване на университета в Отава установи, че след 60-годишна възраст центърът за жажда в мозъка се активира със забавяне

В проучване, публикувано в авторитетния The Journal of Physiology, учени от университета в канадската столица Отава представят на пръв поглед парадоксален резултат. При хора над 60-65-годишна възраст дехидратацията при повишена физическа активност не намалява загубата на топлина и не увеличава телесната температура така, както при 25-годишните. Тази реакция може да изглежда полезна за възрастните, но само на пръв поглед – ето фактите:

Забавени компенсаторни реакции

Проучването установява, че когато възрастните хора се движат активно или спортуват, телата им не компенсират загубените течности чрез изпотяване и не са достатъчно реактивни, за да предотвратят по-нататъшна дехидратация. Това води до сериозно натоварване на сърцето, като физическият израз на това е честота на сърдечния ритъм. 

Сред признаците за дехидратация са посочени още умора, мускулна слабост и крампи, тъмно или рядко уриниране, сухота на кожата и устните, ниско кръвно налягане. С възрастта съставът на вода в човешкото тяло намалява значително от около 50 до 70 процента. Според предходно проучване от 2015 г. 37% от хората над 65 и повече години, приети в спешни кабинети, имат признаци на дехидратация. 

Неефективно регулиране на телесната температура при възрастните

Действието на този механизъм не е прецизно при по-възрастните хора. Неефективното регулиране на телесната температура повишава риска от топлинно изтощение, топлинен удар и сърдечни проблеми. Сред първите органи, които страдат при дехидратация, са бъбреците, което може да доведе до остра бъбречна недостатъчност. Дехидратацията може да причини и електролитен дисбаланс на телесните течности, т.е. нарушено равновесие на електролитите, най-важни сред които са натрий, калций, магнезий и калий.

По-топла среда, прекомерно изпотяване

С годините понасяме по-трудно студа и предпочитаме по-високи температури. Твърде топлата среда обаче може да доведе до прекомерно изпотяване, без в същото време организмът да компенсира и без да съзнава, че се дехидратира. 

Мнението на специалистите 

Проучването хвърля нова светлина върху основните възрастови промени в нашата физиология“, споделя д-р Скот Кайзер, гериатър от Санта Моника, Калифорния. Според него е забележително как „все още научаваме толкова основни неща за начина, по който телата ни се променят с възрастта“.

Настъплението на „сребърното“ поколение

В световен мащаб „сребърното поколение“, т.е. хората на 65+ са най-бързо увеличаващата се възрастова група. Според данни на ООН през 2050 г. в нея ще попада всеки шести човек в света. Възрастните хора все по-осъзнато и целенасочено се стремят да останат здрави и активни. Това важи както за личния, така и за професионалния живот, който също се удължава. 

Новите правила на играта

Днес хората от група 60+ често продължават да живеят с ритъма, на който са свикнали, и нямат усещането, че с възрастта във физиологията им стават промени, които изискват нов подход и внимание. Така е по-малко вероятно да бъдат предпазливи и има риск да не обърнат внимание на различните признаци на дехидратация. 

Вода и функционални напитки

По отношение на правилната хидратация лекари и диетолози съветват да се придържаме към чистата натурална вода. Допълнителна полза от пиенето на много вода, особено в условията на настоящата глобална пандемия, е нейният безспорен ефект върху имунитета. Консумацията на достатъчно течности по естествен начин пречиства тялото от бактерии и токсини. 

Положителна роля имат и функционалните напитки. Интересът към тях и към функционалните храни и от страна както на производителите, така и на потребителите расте. Изследване от 2019 г. на Innova, един от водещите анализатори на тенденции в областта на храните и напитките, показва, че според 76% от потребителите на възраст между 26 и 55 години в основата на здравословното остаряване стоят именно приеманите храни и напитки. 

56% от запитаните казват, че са увеличили консумацията на функционални храни и напитки в сравнение с предходната година. За потребителите от всички възрасти е важно да уточним, че е препоръчително наред с водата да консумират напитки, произведени на основата на натурална минерална вода и без добавена захар или изкуствени подсладители.

Идеята да „слушаме“ тялото си е част от налагащата се тенденция за природосъобразен начин на живот. Когато стане въпрос за хидратация обаче, алармените системи на тялото, сигнализиращи за необходимост от повече течности, не са достатъчни и на помощ идва познанието и осъзнатото изграждане на навици у всеки от нас, независимо от възрастта.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: