Фалшиви лекарства, продавани онлайн, излагат на риск милиони хора

Фалшиви лекарства, продавани онлайн, излагат на риск милиони хора Снимка: moellerip.com

Само в САЩ за периода 2016 – 2021 г. са предприети 130 дела срещу вериги за разпространение на фалшиви медикаменти.

При акциите са иззети десетки милиони хапчета и хиляди килограми активни съставки на прах, установени са и милиони долари незоконни приходи. Смята се обаче, че с онлайн продажби на фалшиви лекарства в САЩ се занимават поне 11 688 сайта, така че предприетите действия едва надникват под повърхността на проблема, коментира The Conversation. 

Опиоидите и стимулантите съставляват голям процент от фалшивите лекарства, а най-големите им доставчици са Китай, Индия, Турция, Пакистан и Русия. 

Световната здравна организация посочва, че приблизително 11% от лекарствата, продавани в развиващите се страни, са фалшиви, което води до 144 000 смъртни случая годишно само от имитации на антибиотици и лекарства против малария. Документирани са и 500 смъртни случая на деца от забранен подсладител в сиропи за кашлица. В края на миналата година в мексиканските аптеки са открити фалшиви лекарства за хронични заболявания и фалшиви антикоагуланти. 

В САЩ доставката на лекарства се наблюдава чрез национална електронна система, която проследява всяко лекарство от производителя до аптеката. Въпреки това, проучване на Kaiser Family Foundation установи, че миналата година 19 милиона американци са получили фашиви лекарства с рецепта, най-вероятно  по време на пътуване в чужбина или от интернет-аптеки без лиценз   .

Националната асоциация на американските фармацевти установи, че 96% от интернет-аптеките не спазват федералните или щатските закони, а 62% не посочват адрес. 

Какво може да се направи? Първо, избягвайте онлайн-аптеки, които не могат да докажат физическо съществуване - действителен адрес, телефон и лице за контакт. Не купувайте лекарства, които се рекламират в социалните медии. Такава реклама не изисква стриктна регистрация на рекламодателя, което в най-добрия случай предполага пропуски в документацията му. Това означава също, че социалните медии, платформи, онлайн форуми и търсачки трябва да въведат мерки за идентифициране на рекламодателите на фармацевтични продукти и да ограничат незаконното предлагане на лекарства с рецепта онлайн.

Хората, които купуват медикаменти през интернет, обикновено се опитват да заобиколят някакъв контрол, но по-честата причина за търсене на лекрства онлайн е възможността да се купят на по-достъпна цена.

Тези тенденции ясно показват, че за да се намали търсенето на фалшиви лекарства, е необходима дългосрочна стратегия на правителствата за поевтиняване на медикаментите. Другата задължителна мярка са постоянните информационни кампании, провеждани както масово (за лекарствата без рецепта), така и в пациентски организации и сдружения на хора, ползващи лекарства, отпускани с рецепта. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: