Търсенето на антидепресанти в Русия скочи рязко

Търсенето на антидепресанти в Русия скочи рязко Снимка: health.clevelandclinic.org

На фона на войната в Украйна и последвалите санкции, само от 28 февруари до 6 март продажбите на успокоителни лекарства са надхвърлили 525 милиона рубли.

Това е 4,4 пъти по-високо от предходната година, като за посочения период руснаците са купили 577 600 опаковки антидепресанти, съобщава "Коммерсантъ", позовавайки се на DSM Group. 

Анализаторите на DSM Group обясняват резкия скок в търсенето със страха на пациентите от недостиг на лекарства и покачване на цените им. В резултат на това, и при смущенията в логистиката, някои аптеки вече изпитват недостиг на антидепресанти и успокоителни.

Сред лекарствата, отпускани по лекарско предписание, най-популярни са чуждестранните антидепресанти, като за периода продажбите на трите най-предписвани вносни антидепресанта са генерирали общо около 220 милиона рубли.

Драстично се е увеличило и търсенето на сънотворни без рецепта и лекарства против тревожност. В сравнение с 2021 г., през първата седмица на март продажбите на двата типа медикаменти са нараснали съответно с 88% и 34,7%, т.е., продадени са 3,3 милиона опаковки сънотворни и 347 хиляди опаковки препарати против тревожост. 

Както обяснявя в разговор с "Коммерсантъ" Вячеслав Филашихин, главен лекар на Центъра по психиатрия, неврология и наркология "Роза", въпросът не е само в това, че хората са принудени да се запасяват с лекарства поради прекъсване на доставките. По думите му, събитията от края на февруари - началото на март стават все по-психотравмиращи, което се отразява на психичното здраве на населението, увеличавайки случаите на гранични тревожни и тревожно-депресивни състояния.

Руските психиатри едни от първите заклеймиха войната с изявление, подписано от хиляди лекари, съобщи още в началото на инвазията theins.ru. Специалистите са обезпокоени от нарастващото чувство на несигурност, вина и страх за условията на живот. За това определено допринасят и все по-активните репресивни действия срещу хора, изказали каквото и да било несъгласие с руската агресия в Украйна или пък протестирали срещу ограничаването на гражданските свободи. 

Изразяването на несъгласие с политиката на Кремъл е причина и за множество уволнения в период, когато самият Владимир Путин предупеди за очаквана безработица и инфлация. Руските власти вече арестуват хора - в това число и много известни личности - за постовете им в социалните медии или съобщения в личните им телефони и електронна поща. Един от последните "юридически шедьоври" на руското правосъдие е осъден на солидна глоба жител на гр. Томск, който според съдебната формулировка е изразил "мълчалива подкрепа" за антивоенните настроения в Русия.

Особено обезпокоителни са случаите на нарушено психично здраве сред децата, чиито мисли и емоции често се разкъсват между пропагандата, заляла руските училища, и противоречивите настроения в семейстото или общността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: