Как залепването на скъпоценни камъни по зъбите е спомагало за здравето на индианците маи

Как залепването на скъпоценни камъни по зъбите е спомагало за здравето на индианците маи Снимка: ferra.ru

Това се е правело не само заради красотата

Древните маи са били любители на поставянето на скъпоценни камъни в зъбите. С това се занимавали всички: и бедни, и богати, и мъже, и жени. Скъпоценностите се запазвали цял живот и вероятно са имали духовно значение. Учените обаче установиха, че инсталирането на камъните е продиктувано не само от естетически и религиозни чувства.

За това съобщава ScienceAlert.

Учени изследват цимента, който е бил използван за залепване на скъпоценните камъни към зъбите. Оказва се, че уплътнителят е не само много здрав (държи скъпоценния камък на мястото му повече от хиляда години), но съставките му могат да се борят с кариеса, както и да намаляват възпалението и инфекцията в устата.

Изследователите също така забелязват, че индианците са пробивали зъбите си толкова умело, че рядко са засягали нервите и кръвоносните съдове в тях.

В повечето стоматологични цименти на маите са открити съединения, свързани с боровата смола, за които се смята, че имат антибактериални свойства. Два от осемте изследвани зъба съдържат остатъци от склареолид, растително съединение с антибактериални и противогъбични свойства. Растителните етерични масла също често се срещат в уплътнителите, което свидетелства за потенциален противовъзпалителен ефект.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: