Микропластмасата разнася болести из световния океан

Микропластмасата разнася болести из световния океан Снимка: magazine.columbia.edu

Все още се спори дали микропластмасата, открита в рибата и други морски животни, е вредна за хората, които консумират морски продукти

Във всички случаи мястото на микропластмасата не е в човешкото тяло и дори сама по себе си да не е вредна, тя може да носи опасни дарове за хората. Изследване, проведено в Калифорнийския университет в Дейвис, доказа способността на три от най-често срещаните патогени да се задържат върху микропластмаса и да пътуват с нея „на стоп” в морската вода, прехвърляйки се при благоприятни условия към представителите на морската флора и фауна.

Експериментите, проведени в лабораторни условия, демонстрират, че такъв начин на предаване на микроби е възможен. Тъй като микропластмаса често се открива в риби и миди, учените се безпокоят за възможните последствия от нахлуването на микроби и паразити в организма на морските обитатели и от там – у хората.

Карън Шапиро, експерт по инфекциозни болести и ръководител на изследването, казва, че пренасяйки микроби, микропластмасата в крайна сметка ще ги изпрати в нашата вода и храна

За да проверят твърдението, учените са въвели патогени в микропластмаса, която след това поставят в морска вода. Подбраните болестотворни микроби - Toxoplasmagondii, Giardia и Cryptosporidium са признати от Световната здравна организация за подценявани причини за заболявания, вследствие консумация на миди. Първият може да образува кисти в костно-скелетната система, мозъка и очите на бозайници, вкл. хора, а другите два патогена причиняват стомашни разстройства. 

Експериментите са установили, че и трите патогена се прикрепват много успешно към микрофибри, които се отделят от дрехите ни основно при пране. Микробите се "закачват" малко по-трудно за микропластмасовите перли, отделяни предимно от козметичните продукти. 

През 2009 г. проучвания установиха, че пластмасовите отпадъци внасят в морската вода химикали, но по отношение на биологични замърсители не са правени много изследвания. През 2013 г. последва ново предупреждение, че в огромните плаващи острови от пластмасови отпадъци се развива нова екосистема от водорасли и бактериални форми, която учените нарекоха „пластисфера“.

Сегашните експерименти в Калифорнийския университет показват, че в тази среда разпространението на патогени и паразити чрез микропластмасите може да доведе до катастрофални последствия, пренасяйки болестотворни микроби практически в цял свят, вкл. на места, незасегнати до момента от евентуалните заболявания. 

"Изхвърляйки пластмаса в моретата, ние променяме естествената хранителна среда на морските животни, намесвайки в нея материал, създаден от хората, който може да пренася смъртоносни паразити”, предупреждава Карън Шапиро. Изследването, публикувано в Scientific Reports, бие тревога за още едно тежко последствие от замърсяването на световния океан с пластмаса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: