Властите затварят Пекин, в Шанхай нараства негодуванието от мерките

Властите затварят Пекин,  в Шанхай нараства негодуванието от мерките Снимка: https://pixabay.com/

Жителите са предупредени, че ще носят юридическа отговорност, ако не спазват ограничителните мерки и допринасят за разпространението на епидемията

Пекин регистрира 49 случая на инфекцията в четвъртък, в сравнение с 50 предишния ден.

Допълнителен брой магазини и търговски обекти бяха затворени в Пекин в петък поради разпространението на covid-19, жилищните блокове са под строги мерки за изолация и властите се опитват да открият възможно най-много заразени, докато в Шанхай, където има драконовски ограничения, огорчението нараства все повече и повече.

Градските власти в Пекин са в надпревара с времето и се опитват да открият възможно най-много случаи на Covid и да изолират хората, които са били в контакт със заразените. Кварталът Чаоян в Пекин с население от 3,5 милиона е първият, в който започнаха масови тестове. Междувременно цели блокове са "заключени" и наемателите не могат да напускат домовете си. Държавните училища са затворени. 

Фитнес зали, търговски центрове, кина, басейни  и библиотеки също са затворени, а пощальоните и продавачите на храни имат забрана да влизат в някои квартали и жилищни райони. Жителите са предупредени, че ще носят юридическа отговорност, ако не спазват ограничителните мерки и допринасят за разпространението на епидемията.

Междувременно гневът и негодуванието нарастват в Шанхай, който е в строго „блокиране“ от месец. Всяка вечер жителите на тази финансова столица изразяват недоволството си, като блъскат в тигани и тенджери. Поради строгите мерки, чужденците масово напускат този най-космополитен град в Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: