Учени създадоха високоговорители с дебелината на тапети

Учени създадоха високоговорители с дебелината на тапети Снимка: MIT

Инженери от Масачузетския технологичен институт разработиха високоговорител с дебелината на лист хартия, който може да превърне всяка повърхност в активен източник на звук

Тънкослойният високоговорител възпроизвежда звук с минимално изкривяване, консумирайки само част от мощността, изисквана от традиционния високоговорител.

Самото устройство е с размер на длан и е леко. То може да възпроизвежда висококачествен звук, независимо на каква повърхност е залепено.

За да постигнат тези свойства, изследователите са въвели нова производствена техника и използват тънък филм от пиезоелектричен материал. Той се движи, когато към него се приложи напрежение.

Така се генерира звук. Изследователите са използвали лазер за изрязване на малки дупки в тънък лист от лека пластмаса (полиетилен, PET). Те са ламинирали долната страна на перфорирания PET слой с много тънък филм (само 8 микрона) от пиезоелектричен материал. След това те прилагат вакуум върху залепените листове и източник на топлина с температура 80°C под тях.
 

Учените смятат, че технологията може да бъде разширена, за да произведе ултратънки високоговорители, достатъчно големи, за да покрият вътрешността на автомобил  или да покрият стая със "звукови" тапети.

По този начин тънкослойният високоговорител може да осигури активно шумопотискане на такива места като пилотската кабина на самолет. За да направи  това, устройството ще създаде звук със същата амплитуда, но с противоположна фаза. В резултат на това двата звука се погасяват взаимно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: