Станциите Sateliot ще осигуряват сателитна връзка директно със смартфоните

Станциите  Sateliot ще осигуряват сателитна връзка директно със смартфоните

Испанският стартъп Sateliot възнамерява в близко бъдеще да изстреля първия си телекомуникационен сателит в космоса, предназначен да осигурява сателитни мобилни връзки

Очаква се компанията да предоставя текстови съобщения директно от смартфони там, където конвенционалните мобилни услуги не са налични.

Базираната в Барселона компания е една от няколкото, планиращи да използват сателити в ниска околоземна орбита за осигуряване на мобилни комуникации навсякъде по света.

Съответни проекти ще бъдат реализирани от Apple, Verizon, T-Mobile и Qualcomm - благодарение на такива услуги, например, жертвите на природни бедствия и жителите на отдалечени райони няма да останат без комуникация.

Sateliot планира да изстреля един сателит този месец и четири до края на 2023 г. Това ще е достатъчно за изпълнение на първата фаза от плана на компанията.

През 2024 г. се очаква да има 64 спътника в орбита и 256 през 2025 г. Този брой ще бъде достатъчен за текстови съобщения по целия свят в съответствие със стандарта 5G NB-IoT. Според представител на Sateliot, става дума за изграждането на "космически базови станции" за мобилните оператори. Наносателитите ще осигуряват комуникация от почти всяка точка на света.

Въпреки че в бъдеще се планира да обслужва обикновени потребители чрез мобилни оператори, първите пет спътника от групировката ще осигуряват комуникация за логистични компании и бизнеси, свързани с работа в морето.

За целта компанията е сключила три договора на обща стойност около 1,1 млрд. долара.

 

Източник: CNET

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: