За първи път в историята си Израел посреща четирима арабски външни министри

За първи път в историята си Израел посреща четирима арабски външни министри Снимка: timesofisrael.com

Събитието, известно като срещата на върха в Негев, се провежда днес и утре в историческия кибуц Сде Бокер, свързан с първия израелски премиер Давид Бен Гурион

В срещата участват външните министри на Израел, Египет, ОАЕ, Бахрейн и Мароко, както и държавният секретар на САЩ Антони Блинкен. Той ще се срещне и с премиера Нафтали Бенет, министъра на отбраната Бени Ганц и ръководителя на палестинската автономия Махмуд Абас. Преди да се върне във Вашингтон Блинкен ще посети Мароко и Алжир, съобщи Reuters

ОАЕ, Бахрейн и Мароко установиха дипломатически отношения с Израел през 2020 г. Египет има мирно споразумение с Израел от 1979 г., а Йордания - от 1994 г., но в навечерието на дипломатическия форум в Израел йорданският външен министър оттегли участието си.

Срещата в Израел подчертава новата роля на еврейската държава в дипломатическите действия за развитие на мирния процес в Близкия изток, особено след като вчера Катар и Саудитска Арабия изразиха съжаление, че на конфликтите в региона не се отдава такова значение, както на войната в Украйна, предаде AFP. 

Същевременно, срещата в Израел е израз и на регионалната солидарност срещу иранската ядрена заплаха и възможностите на Иран за регионална агресия. 

Върховният представител по външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел каза в събота, че възобновяването на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. е много близо, което ще ограничи ядрената програма на Техеран в замяна на премахване на строгите санкции. Израел и арабските му съседи обаче се опасяват, че сделката ще увеличи, вместо да намали опасността от ядрен Иран. 

В тази посока Израел осъди ескалиралите през последната седмица атаки срещу саудитски петролни съоръжения, предприети от подкрепяните от Иран йеменски хути, преди временното примирие през свещения за мюсюлманите месец Рамадан.  Саудитска Арабия съобщи, че е ударена разпределителна станция на петролния гигант Aramco в Джеда. Запалени са два резервоара за съхранение, но без жертви.

Саудитска Арабия и Израел нямат дипломатически отношения, но саудитски висши служители, включително престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, казват, че кралството е отворено за нормализиране на връзките, ако бъде разрешен палестинско-израелският конфликт. Саудитското въздушно пространство е отворено за израелските полети до и от ОАЕ. 

Анализатори тълкуват атаките срещу саудитските петролни съоръжения като опит на Иран да засили напрежението в снабдяването с петрол и да минира евентуални намерения страните членки на ОПЕК да увеличат производството си с цел намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: