Русия одобри дълъг списък със стоки за паралелен внос

Русия одобри дълъг списък със стоки за паралелен внос Снимка: hindustannewshub.com

В края на март руското правителство легализира тази форма на доставки, която практически означава внос без разрешението на собствениците на авторски права върху стоките

Това беше стъпка, предприета сред изтеглянето на стотици чуждестранни компании от Русия, целяща да "задоволи търсенето на стоки, съдържащи резултатите от интелектуалната дейност", според руския премиер Михаил Мишустин.

Позовавайки се на копие от заповед на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, вчера "Известия" и "Интерфакс" съобщиха, че ведомството е изготвило списък с такива стоки. 

"Известия" съобщава, че е одобрен паралелният внос на повече от 50 групи стоки от над 200 марки, без разрешението на притежателите на авторските права върху тях. 

Според „Интерфакс” значително място в списъка заемат големите марки автомобили, включително Tesla, LandRover, Jeep, Jaguar, Chrysler, Bently, Cadilac, Chevrolet, Dodge, Hummer, плюс двигатели на Volvo, Hyundai, Nissan, Volkswagen, гуми Michelin, Goodyear, Continental, Bridgestone.

Министерството също така е предложило да се разреши паралелен внос за телефони и оборудване на Apple, Samsung, Sony, Asus, Intel, HP, Panasonic и Nokia, домакински уреди Electrolux, Siemens, Miele, Dyson, както и игрови конзоли Nintendo, PlayStation и X-Box. 

Списъкът споменава още оборудване за добив, електроенергия, железопътен и корабен транспорт, селско стопанство, дървообработване и други индустрии.

От Министерството на промишлеността и търговията не потвърдиха автентичността на документа, като посочиха, че той е в процес на регистрация в Министерството на правосъдието.

Решението за паралелен внос практически означава, че Русия възнамерява да купува посочените стоки и продукти чрез трета страна. Това обикновено води до значително по-високи цени от тези, предлагани от производителите, собственици на авторски права върху стоките и съответно носи по-високи приходи за страната-посредник – практика, която носителите на авторски права логично не толерират.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: