Япония нарече Курилските острови „незаконно окупирани”

Япония нарече Курилските острови „незаконно окупирани” Снимка: carta.guide

За последен път определението „окупирана територия” е употребено преди 19 години, в така наречената „Синя книга" на японската дипломация от 2003 г.

За възраждането на терминологията съобщиха японската информационна агенция Kyodo и телевизия NHK, позовавайки се на документ от заседание на японския кабинет, предоставен им днес. Според него, „Синята книга на дипломацията” е в обновена версия и включва формулировката, че Курилските острови са „неотменна част от Япония” – характеристика, която отсъстваше в предишната версия на изданието от 2011 г. 

Освен това японското министерство на външните работи отбелязва, че при настоящото „разклащане на основите на международния ред не само в Европа, но и в Азия”, Токио не може да оцени смисъла на една перспектива за преговори с Москва по отношение на Курилските острови и мирния договор между двете страни.

Вулканичният архипелаг между полуостров Камчатка и японския остров Хокайдо е съставен от 20 големи и над 30 по-малки острова, които след края на Втората световна война стават част от СССР, а днес са причислени към Сахалинска област на Руската федерация. Населението от около 20 000 души включва руснаци, украинци, беларуси и други по-малки близки народности. 

Хората от местната коренна народност айну на островите се броят на пръсти. Повече от половината от оцелелите до днес близо 50 000 нейни представители са емигрирали в Япония, останалите са разселени на други места в Русия. Те са с бяла кожа, по-едри от японците, а във външността им преобладават европеидни черти. Езикът им се смята за изчезващ, тъй като в зависимост от местообитанието им, айну говорят японски или руски.

Курилските острови са били разпределени между Русия и Япония през 1855 г., а 20 години по-късно са предоставени изцяло на Япония. Заради важното им стратегическо значение като граница между Охотско море и Тихия океан, Япония оспорва принадлежността им към Русия. 

Русия стимулира заселването на островите и инвестира в инфраструктурата, промишлеността, здравеопазването и социалните услуги. Изградени са метеорологични станции и малки военни бази, а част от островите са необитаеми. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: