Япония увеличи бюджета за отбрана

Япония увеличи бюджета за отбрана Снимка: metropolisjapan.com

В петък японското првителство одобри за 2022 г. военни разходи за рекордните $ 47 милиарда.

Обновеният бюджет включва финансиране за изследвания, разработване на нов боен самолет и други оръжия. Япония се стреми да засили своите отбранителни възможности в отговор на нарастващата военна мощ на Китай и напрежението, което гигантската държава поддържа по отношение на Тайван.

Увеличението на бюджета с 1,1% е в съответствие с обещанието на Япония към Съединените щати да укрепи отбранителните си способности, за да се справи с все по-големите предизвикателства пред сигурността в региона, коментира independent.co.uk.

Предстои гласуването на бюджета в японския парламент. Новото в него са 38% повишение на средствата за научни изследвания и разработки в областта на отбраната и около $ 870 милиона за разработване на изтребител F-X, който до 2035 г. да замени остарялата въздушна флота на Япония.

Япония и Великобритания наскоро обявиха съвместна разработка на бъдещ демонстрационен двигател за изтребител и се договориха да проучат по-нататъшни бойни въздушни технологии и подсистеми. Проектът включва Mitsubishi и IHI в Япония и Rolls-Royce и BAE Systems във Великобритания. Министерството на отбраната на Япония настоява и за изследвания и разработки на автономни превозни средства, управлявани от изкуствен интелект, в т.ч. летателни и подводни транспортни съоръжения, машини за свръхзвукови полети и други авангардни транспортни технологии.

Бюджетът предвижда и $ 1,1 милиарда за закупуване на дузина F-35 стелт-изтребители от Lockheed Martin Corp., включително с възможности за вертикално излитане и кацане и два хеликоптероносача, които се трансформират в самолетоносачи – ключови съоръжения за японските съвместни операции със Съединените щати в Индийско-Тихоокеанския регион.

Според министър-председателя Фумио Кишида, Япония трябва да обмисли придобиването на превантивни способности за нанасяне на удари в отговор на въоръжаването на Китай и нарастващите ракетни и ядрени сили на Северна Корея.

Японските и американските военни са изготвили и проект за съвместен план за готовност при възможна извънредна ситуация в Тайван. Очаква се през януари двете страни да организират среща на външните си министри и министрите на отбраната.

Бившият премиер Шиндзо Абе, който има влиянието си в управляващата Либерално-демократическа партия, наскоро предупреди китайския президент Си Дзинпин, че трябва да е наясно със сериозните последици, които биха последвали една предизвикана извънредна ситуация в Тайван. 

Според международни изследователски организации в областта на отбраната, обновеният военен бюджет на Япония се нарежда сред десетте най-големи в света. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: