Глобалното затопляне: Дори кактусите вече не издържат на жегата

Глобалното затопляне: Дори кактусите вече не издържат на жегата Снимка: https://pixabay.com/

На 60 % от всички видове кактуси ще им се налага да оцеляват в по-малко гостоприемен климат през следващите десетилетия, тъй като глобалното затопляне се засилва

Това показва ново изследване, което поставя под въпрос популярните предположения, че тези пустинни растения ще процъфтяват, когато по-топло.

До 2070 г. до 90 процента от видовете кактуси могат да бъдат застрашени от изчезване поради изменение на климата, загуба на местообитания и други стресови причини, посочват учените в статия, публикувана в списание Nature Plants.

Близо 1500 вида кактуси, които са се разпространили из американския континент, живеят в разнообразен климат, от пустини в низините до високите Анди, от изключително сухи екосистеми до влажни тропически гори.

За да проверят дали за кактусите ще е от полза  по-топъл свят с повече засушавания, учени, водени от Мичиел Пилет от Университета на Аризона, проучиха данни от повече от 400 вида и тестваха модели, показващи как биха могли да оцелеят в средата на века и по-късно при различни сценарии.

Резултатите показват "по-песимистично бъдеще", сочи изследването. Основната заплаха за кактусите в момента е разширяването на селското стопанство, с унищожаване на почвата, загуба на биоразнообразие и събирането им за различни цели.

Дори и без изменението на климата, кактусите са "една от най-застрашените групи организми на планетата", отбелязват експертите, предупреждавайки, че повече от 30 процента от видовете кактуси са застрашени от изчезване. При умерен сценарий, когато става дума за емисии на парникови газове съгласно настоящите политики, глобалното затопляне също скоро ще се окаже значителна заплаха за тях.

Нашите резултати показват, че изменението на климата ще се превърне в основен двигател на риска от изчезване, когато става въпрос за кактуси, и 60 до 90 процента от видовете, обхванати от изследването, ще бъдат негативно повлияни от глобалното затопляне", твърдят учените.

За четири до пет десетилетия близо 25 процента от видовете кактуси ще се окажат в климатични условия, с които не са свикнали. 

vecernji.hr

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: