Най-продаваните китайски автомобили изчезват от руския пазар

Най-продаваните китайски автомобили изчезват от руския пазар Снимка: autotras.com

Lifan е една от най-популярните марки в Русия, с продадени за последните 7 години 154 000 коли.

Според руското издание Autonews.ru, цитирано от express.co.uk, през 2022 г. не са регистрирани нови превозни средства Lifan, няма и оферти за продажбата им, дори в автокъщите на традиционните дилъри на марката. Не работи горещата линия за потребители, а страницата на китайския автопроизводител в социалните мрежи не е актуализирана от месеци. Затова медията прави заключението, че Lifan се изтеглят от Русия. 

Анализатори тълкуват тихото отдръпване на Lifan като знак ако не за охладняване, поне за въздържаност в отношенията между Китай и Русия. На фона на санкциите, които накараха десетки европейски, японски и американски автомобилопроизводители да прекратят производствата и продажбите си в Руската федерация, първоначалните прогнози в сектора бяха, че Китай ще се възползва от липсата на конкуренция, за да увеличипазарния си дял, но това очевидно не се случва. 

Оттеглянето на Lifan съвпада и с данни от доклад на Международната агенция по енергетика, който сочи, че противно на общоприетите очаквания, Китай не е увеличил търсенето на руски горива след нахлуването в Украйна. За момента докладът обяснява това с факта, че „нарастващите случаи на Covid и тежките ограничения на мобилността намалиха икономическата активност и търсенето на петрол”.

Китай последователно поддържа позиция на "стратегически неутралитет", като не наложи санкции на Русия заради нахлуването в Украйна, но същевременно избягва открита подкрепа на инвазията. 

Двете страни обаче са близки съюзници, като още преди войната Китай изрази единомислието си с Русия срещу разширяването на НАТО на изток, а Русия подкрепя политиката на Пекин за единен Китай, включително с Тайван.

Въпреки тесните връзки между двете страни, експертите отбелязват, че китайският премиер Си Дзинпин може би е разочарован от начина, по който се разви руската „специална операция” в Украйна, след като Русия широко прокламираше, че войските ѝ ще бъдат посрещнати едва ли не като освободители. Но проточилите се военни действия, упоритата съпротива на украинците и все повечето свидетелства за военни престъпления, поставят съюзници на Русия като Китай в трудна позиция пред света. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: