Украйна настоява Китай да помогне за прекратяване на войната с Русия

Украйна настоява Китай да помогне за прекратяване на войната с Русия Снимка: tickernews.co

Украинската дипломация цени двустранните отношения с Китай, но същевременно дава да се разбере, че Пекин може и трябва да направи повече, за да повлияе на преговорите между Украйна и Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отбелязва, че двустранните отношения с Китай са основани на „взаимно уважение, разбиране и изгода“. Без да критикува или отхвърля приноса на Китай досега, той обаче деликатно оспори твърдението на китайското ръководство, че е изиграло „конструктивна роля“ в насърчаването на диалога, пише Newsweek.

„Споделяме позицията на Пекин относно необходимостта от намиране на политическо решение на войната срещу Украйна и призоваваме Китай като глобална сила да играе важна роля в тези усилия“, написа Кулеба в Twitter. Това е второ директно обръщение на Киев към Пекин, след разговара на Кулеба с китайския външен министър Уан Ий на 1 март, който завърши с привидно прекалено оптимистично заключение: „Китай е готов да положи усилия за прекратяване на войната чрез дипломация“, заяви тогава Кулеба.

През последните три седмици няколкото кръга на мирните преговори между Украйна и Русия доведоха до много ограничени резултати. Междувременно ситуацията продължава да се влошава, като милиони украинци бягат от страната, а още повече цивилни са в капана на военните действия, очаквайки и мащабна хуманитарна катастрофа.

В последователните си обръщения към западните парламенти Владимир Зеленски беше директен и посочи очевидни болни проблеми като закъснялото членство на Украйна в НАТО и ЕС, не по-малко закъснелите санкции или поведението на Германия, която години наред толерираше незаслужено Владимир Путин. Подходът на украинския кабинет към Пекин обаче говори за реалистична оценка на отношенията Китай – Русия и показва  много внимателни дипломатически стъпки в тази посока.

Пекин обеща общо $ 2.3 милиона хуманитарна помощ за Украйна - твъде малка цифра, която все пак демонстрира тиха готовност да се помогне на украинския народ. Китай отрече и твърденията, че планира да предостави на Русия материална помощ, включително военно оборудване и други военновременни доставки.

Киев не би искал да поставя Пекин в по-сложно положение, но оценява политическия и икономически лост, който китайските лидери имат върху Москва. Вероятно затова Кулеба акцентира на декларираната вече от Китай готовност за дипломатически усилия - дипломатическа маневра, която, ако не се проведе с най-голяма деликатност, може да накара китайското ръководство да се ограничи с посочената вече скромна помощ, коментира Newsweek.

И все пак Украйна има причини да се чувства разочарована след три десетилетия добри официални отношения с Китай. Пекин застана на страната на Москва срещу НАТО много преди началото на инвазията, а неговите държавни медии продължиха до голяма степен да отразяват едностранчиво агресията. Китайски официални служители разпространиха и необосновани твърдения за финансирана от САЩ програма за биологични оръжия в Украйна, като същевременно призоваха за прекратяване на трансфера на отбранителни оръжия от Запада.

Това разочарование излезе на повърхността миналата седмица, след като китайското външно министерство съпостави своите доставки за Украйна, състоящи се от бебешки храни, спални чували и одеяла, със „смъртоносните оръжия”, които САЩ предоставят на украинските въоръжени сили. Вероятно това е насърчило украинската дипломация да припомни на Китай каква роля би могъл да изиграе в прекратяването на войната и страданията на украинския народ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: