Задължителното носене на маски отпада или не отпада? (обновена)

Задължителното носене на маски отпада или не отпада? (обновена) Снимка: https://pixabay.com/

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка

Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец.

Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.  

От 1 април 2022 г. трябваше да отпаднат всички въведени от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;  забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1.04.

Целта е  по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването,  да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост, съобщиха от Министерски съвет.

Днес обаче стана ясно, че носенето на маски вероятно няма да отпадне на 1 април. Това заяви зам.-председателя на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: