Робот с пипала ще изследва белите дробове, за да търси ракови тумори

Робот с пипала ще изследва белите дробове, за да търси ракови тумори Снимка: ferra.ru

Или да доставя лекарства

Нов робот, разработен в Университета в Лийдс, има формата на пипало или червей, който може да се насочва вътре в белите дробове, за да изследва подозрителни образувания или да доставя лекарства.

За това събщава New Atlas.

Робот, вдъхновен от пипалата на октопода, е замислен, за да разшири възможностите на така наречения бронхоскоп - медицински инструмент, подобен на тръбичка, който се използва за изследвания на белите дробове и дихателните пътища.

Лекарите го въвеждат през носа и устата в бронхиалните проходи и след това насочават по-тънък 2-милиметров катетър през вътрешната му част по-дълбоко в дихателните пътища.

Но този подход има своите ограничения за маневреност, което оставя някои места недостъпни, ето защо учени от Университета в Лийдс създха робот, състоящ се от съединени цилиндрични сегменти, произведени от мек еластомер и снабдени с миниатюрни магнитни частици.

Това означава, че под въздействието на магнитното поле отделните сегменти могат да се движат независимо един от друг, което прави робота много гъвкав и способен да си проправя път през гънките и извивките на белите дробове. В клинични условия предоперативното сканиране ще позволи на лекарите да набележат маршрута през уникалните белодробни структури на пациента.

Има още много време, преди технологията да започне да се използва в болниците, но учените смятат, че нейните точност и автономност ще позволят много по-ефективно оглеждане на поврежденията, вземане на тъканни проби или доставяне на противоракови лекарства в труднодостъпни места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: