Специалният съветник на Путин, Анатолий Чубайс, е напуснал Русия

Специалният съветник на Путин, Анатолий Чубайс, е напуснал  Русия Снимка: ТАСС

Известният политик от последите 30 години се е лишил от ролята си на специален представител на руския президент по въпросите на устойчивото развитие и вече не е в страната.

За уволнението му съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Новината е потвърдил и източник от ТАСС.  Братът на Чубайс Игор е заявил в разговор с журналисти, че "не е в течение".

Анатолий Чубайс, който е от беларуски произход, влиза в политиката с обкръжението на бившия президент Борис Елцин и е един от първите идеолози и реализатори на приватизацията в Русия. Последният му пост от 2020 г. е специален съветник на Владимир Путин.

Според Bloomberg, Чубайс е напуснал Русия, защото отказва да подкрепи войната срещу Украйна. Той е най-високопоставеният руски политик, който се откъсва от Москва заради инвазията. 

66-годишният Чубайс е един от малкото икономически реформатори от 90-те години на миналия век, които останаха в правителството на Путин и същевременно  поддържаха тесни връзки със западни политици.

Миналата година се обсъждаше възможността Чубайс да замени Сергей Лавров като външен министър на Руската федерация, което го определя като един от най-близките до Путин руски политици. Очевидно разногласията са се оказали по-солидни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: