Японското саке ще стане още по-полезно

Японското саке ще стане още по-полезно Снимка: https://www.tripadvisor.co.uk

Изследователи са изолирали щам на дрожди за саке, който ще подобри свойствата на тази популярна японска алкохолна напитка

 

Този щам ще може да произвежда голямо количества орнитин - аминокиселина, която играе важна роля в орнитиновия цикъл (наречен още цикъл на уреята). Орнитинът от своя страна изпълнява редица важни функции в организма, сред които снемане на умората и подобряване качеството на съня.

 

Учените от Института за наука и технологии в Нара направиха това откритие съвсем случайно. В изследването си те се опитват да открият щамове на дрожди за саке, които биха били по-толерантни към етанола, който се образува в процеса на ферментация и възпрепятства растежа и жизнеспособността на дрождените клетки. По този начин изследователите изолират няколко щама, които натрупват най-много пролин - вещество, което намалява токсичността на етанола.

 

В резултат на това са изолирани дрожди , които позволяват да се произвежда 10 пъти повече орнитин, отколкото родителските щамове. Освен че подобрява качеството на сакето, този щам може да се използва като хранителна добавка, твърдят изследователите.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: