Намалява оптимизмът, че загубените поради пандемията работни места ще се възстановят

Намалява оптимизмът, че загубените поради пандемията работни места ще се възстановят Снимка: Photo by Jonathan Rados on Unsplash

Почти половината от американците, чиито семейства преживяха съкращения по време на пандемията от коронавирус, сега смятат, че тези работни места са загубени завинаги, показва ново проучване.

През април 78% от домакинствата, които са загубили работата си, са вярвали, че е временно. Сега  този процент е спаднал на 47%, сочат последните проучвания на The Associated Press-NORC Center for Public Public Research. Това означава, че приблизително 10 милиона работници ще трябва да намерят нов работодател, ако не и нова професия.


Анкетата е най-новият знак, че солидното наемане от май и юни, след като някои щати вдигнаха ограничителните мерки и икономиката започна да се възстановява, може да намалее с течение на годината. Като допълнение към предизвикателството много ученици ще започнат учебната година онлайн, което допълнтиелно затруднява родителите да започнат работа извън домовете си.


Възстановяването на икономиката обаче показа признаци на забавяне на фона на възраждане на коронавируса. Броят на уволнените работници, които търсят обезщетения за безработица, нарасна миналата седмица за първи път от март. Около половината американци твърдят, че те или някой в домакинството им е загубил някакъв доход в хода на пандемията.


Това включва 27%, които казват, че някой е уволнен, 33% са наети за по-малко часове, 24% са взели неплатен отпуск и 29% са с намалени заплати. Осемнайсет процента от тези, които са загубили домакинска работа, сега казват, че тя се е върнала, докато други 34% все още очакват да се върне.


Анкетата продължава да показва различното въздействие на пандемията. Около 6 на 10 бели американци твърдят, че са загубили източник на доходи. 46 процента от тези с висше образование казват, че са загубили някаква форма на доходи на домакинствата.


Все пак за американците е по-малко вероятно, отколкото преди месец, да очакват, че личното им финансово положение ще се подобри през следващата година. Сега 33% са на това мнение на фона на 38% преди месец. Други 16% очакват финансите им да се влошат, докато 51% не очакват промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: