Пореден ден на варварската война в Украйна

Пореден ден на варварската война в Украйна Снимка: themoscowtimes.com

Руската армия екстрадира мариуполци към Русия

Няколко хиляди жители на обсадения Мариупол са се озовали във филтрационни лагери, след което руски военни са ги изведели от страната им. За това информира кметът на града Вадим Бойченко. Той сравни „подхода” с действията на нацистите по време на Втората световна война. Бойченко подчерта, че всички военни престъпления, извършени от Русия, трябва да получат най-тежко наказание, пише theins.ru.

Вчера руските войски са нанесли въздушен удар по училище за изкуства в града, съобщава meduza.io, позовавайки се на канала на градския съвет на Мариупол в Telegram.

По време на обстрела училището е приютявало около 400 цивилни, предимно жени, деца и възрастни хора. Според местните власти, сградата е разрушена, под развалините все още има цивилни. Информация за жертвите още не е получена.

Мариупол е под обсада от руската армия от началото на март. В града бяха обстрелвани родилен дом и драматичния театър, където също се криеха цивилни. Местните власти оценяват броя на загиналите на повече от 2300 души. Според градския съвет,  засегнати са 80% от жилищните сгради..

ООН нарече обсадата на Мариупол неприемлива. Отказът на руските войски да отворят съответстващи на международото право хуманитарни коридори към Мариупол и други обсадени украински градове, възпрепятства доставките на помощ и лишава стотици хиляди жени и деца от вода, храна, облекло, лекарства и надежда, каза за AFP координаторът на Световната хранителна програма на ООН Джейкъб Керн. 

В разговор с руския президент Владимир Путин френският лидер Еманюел Макрон също призова в града да влезе хуманитарна помощ. За съжаление, за да има хуманитарна помощ, трябва да има хуманни убеждения – нещо непознато дотук в действията на руската армия в Украйна. 

Преди дни обстрел уби девет души, чакащи на опашка за хляб в друг атакуван град - Николаев, който от седмици блокира настъплението на Русия на запад по Черноморското крайбрежие и е обект на тежък обстрел.  „Това не е война между армиите. Руснаците се опитват да унищожат всички  нас“, казва пред ВВС жител на Николаев, чийто дом е хлътнал в бомбен кратер.  

В петък през нощта ракетна атака срути казарма със спящи войници в южната част на града. Досега  са открити 50 тела, други 58 ранени се лекуват. Спасителните екипи разчистват развалините  при минусови температури и опасност от нова атака.

Позоваваки се на руското министерство на отбраната, The Moscow Times съобщава, че днес Украйна отново е атакувана с най-новото руско въоръжение - хиперзвуковите ракети "Кинжал". Атаката е унищожила склад за съхранение на гориво в южната част на страната. Съобщава се също, че при удар  с ракети срещу център за обучение в Северна Украйна са убити повече от 100 бойци на украинските специални сили и „чуждестранни наемници“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: