Мирните преговори между Украйна и Русия звучат по-реалистично

Мирните преговори между Украйна и Русия звучат по-реалистично Снимка: saudigazette.com.sa

Поне така ги чува украинският президент Володимир Зеленски.

Според главния преговарящ от украинска страна  Михаил Подоляк, настоящият четвърти кръг от преговорите показва както "фундаментални различия", така и "място за компромис". Същевременно Подоляк нарече разговора "труден", подчертавайки отново "твърде различните политически системи", от които се ръководят Украйна и Русия.

Явно "фундаменталните противоречия" са и в гледните точки на лидерите на двете страни. „Днешните преговори минаха добре“, каза вчера украинският лидер Володимир Зеленски, докато руският президент Владимир Путин в типичния си високомерен стил подхвърля "Киев не е сериозeн", пише fanpage.it.

Четвъртият кръг от преговори между руската и украинската делегации ще продължи в същия формат днес, т.е., като видеоконферентна връзка. Володимир Зеленски подчерта също, че „Разговорът с израелския премиер Бенет беше важен като част от преговорните усилия за прекратяване на тази война със справедлив мир".

„Преговорите между Русия и Украйна станаха по-конструктивни, обсъжда се бъдещо споразумение“, заяви заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Игор Жовква пред украинската телевизия „N24“. „Ние сме умерени оптимисти, но разбираме, че голяма крачка напред в тези преговори ще бъде постигната с участието на държавните глави“, посочи Жовква.

На този фон украинският президент Володимр Зеленски каза във вторник, че политиката на "отворени врати" на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) не е сработила за Украйна, съобщават местни и международни медии.

„Относно НАТО. Относно помощта. За искреността и... факта, че не всички заеха морална позиция в отговор на руската война. Всяка от над 800 руски ракети, поразили страната ни, е отговор на дългогодишния ни въпрос към НАТО - дали вратите на Алианса наистина са отворени за Украйна“, каза Зеленски във видео реч.

„Трябва да търсим ефективни гаранции. И ние няма да се откажем. Трябват ни самолети. Ще продължа да преследвам тази цел“, каза още Зеленски и отново призова НАТО да създаде зона, забранена за полети над Украйна, но отбеляза, че вероятността от положително решение остава малка.

Войната на Русия срещу Украйна повдигна много въпроси за ефективността и бюрокрацията в систмата за принадлежност както към НАТО, така и към ЕС. Някои анализатори се фокусират върху убеждението, че двете структури изживяват членството в тях едва ли не като награда за покрити изисквания от страна на държавите-кандидати, нещо като привилегия, която трябва да се заслужи.

Критиците на тази система посочват, че настоящата реакция при явна агресия трябва да отрезви доста понятията в НАТО и ЕС и да внесе много по-далновидно стратегическо мислене и в двете световни структури. Войната продължава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: