„Освобождение” по руски

„Освобождение” по руски Снимка: latimes.com

Под претекста, че ще „демилитаризира” Украйна и ще „освободи” украинците от правителството им на „нацисти, бендеровци и наркомани” Владимир Путин започна пълномащабна война срещу суверенната страна, уверявайки, че цивилното население на Украйна няма да бъде на прицел.

Но също като твърденията, че няма да нахлува в Украйна,  и този път думите на руския президент се оказаха точно обратното на истината. След първите десет дни на агресията, близо милион и половина украинци емигрираха, военните жертви и от двете страни са хиляди. Стотици цивилни украински граждани, сред които и деца, са убити, припомня в анализа си Тhe Мoscow Тimes.

Руската армия методично унищожава украинската инфрастуктура, все така „спасявайки” Украйна и точно като своя президент непрекъснато нарушава и международното право, и собствените си уверения за спазване на хуманитарните принципи. 

Планираната масова евакуация на цивилни от обсадения Мариупол не се състоя, тъй като руската армия продължи да обстрелва града. Цивилните не са успели да напуснат и близкия град Волноваха

"Днес няма вече вода, няма електричество, нито парно. Храната е свършила, магазините са празни", съобщават от Мариупол "Лекари без граници". Тежки бомбардировки продължават в Суми, Лебедин, Ирпин - отново без оглед безопасността на цивилното население.

Putin's claims that Ukraine is committing genocide are baseless, but not  unprecedented
Снимка - The Conversation

Изправяйки се пред безпрецедентна съпротива от страна на украинците, Владимир Путин побърза да заплаши съществуването на украинската държавност, обвинявайки за това украинското правителство.

„Настоящите украински власти трябва да разберат, че ако продължат да правят това, което правят, те поставят под въпрос бъдещето на украинската държавност.  И ако това се случи, те ще носят пълна отговорност", каза Путин в събота, проявявайки арогантна неадекватност.

Макар да твърдеше, че Русия ще преодолее западните санкции, Владимир Путин ги определи  като „подобни на обявяване на война“, „благодушно“ допълвайки „Но слава Богу, не се стигна до това“. Същевременно той ескалира предупрежденията срещу НАТО, заплашвайки с „колосални и катастрофални последици не само за Европа, но и за целия свят“, ако над Украйна бъде създадена забранена за полети зона.

Путин отхвърли и слуховете, че Кремъл планира да обяви военно положение в Русия, но и светът, и мнозина руснаци вече се питат – за какво всъщност не излъга рускят президент?

Икономиката на Русия се задушава, инфлацията е неудържима, репресиите срещу инакомислещи се развихрят, в Украйна губят живота си хиляди мобилизирани руски младежи. Така руският президент „освобождава” и собствения си народ – от нормален живот, от граждански права и свободи, доколкото ги имаше в Русия на Путин.

За световната общост става все по-трудно да защити международите правни норми, при „партньор”, който непрекъснато лъже и не вижда адекватно нито собствените си действия, нито протестите срещу него, залели и самата Русия, и цялата планета. Светът се опитва да не бъде като Владимир Путин и да реагира с международно утвърдени средства

Решението е в ръцете на руския народ - ако не иска клеймото "военнопрестъпник", ако не иска да живее в междуародна изолация, ако не иска да губи синовете си във войни, ако не иска да води все по-трудно съществуване на позорните последни места в света по доходи, здравеопазване, социални грижи и гражански свободи. 

"Мир Украине, свобода России" - въпреки репресиите, този лозунг никне все по-често из цяла Русия, въплъщавайки мечтите на народа ѝ за нормален мирен живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: