Франция предупреди за възникването на продоволствена криза

Франция предупреди за възникването на продоволствена криза Снимка: https://pixabay.com/

Френският министър на земеделието и храните Жулиен Денорманди заяви, че военната операция в Украйна застрашава продоволствената безопасност по целия свят

Това съобщи вестник Le Figaro. По-рано Европейската комисия прогнозира недостиг на храна в случай на срив в сеитбата в Украйна.

Според министъра кризата може да възникне поради това, че много средиземноморски страни зависят от износа на руска и украинска пшеница. Той каза още, че нестабилната ситуация може да доведе до повишаване на цените, особено на фуражите.

Въпреки това, според Денорманди, Франция е малко зависима от вноса на руска или украинска пшеница. Министърът също така призова за разширяване на европейското производство за противодействие на продоволствената криза.

Делът на Русия и Украйна в световния износ на пшеница е почти 30%. Украйна е и един от най-големите производители на царевица и слънчоглед. На фона на войната украинските власти ограничиха износа на редица стоки, включително зърно.

Някои страни са над 80% зависими от доставките на руска пшеница: това са Катар, Руанда, Египет и Киргизстан. Русия също така доставя 70% от пшеницата, внасяна в Турция, докато Украйна доставя 90% от пшеницата в Ливан.

В началото на февруари   Организацията по прехрана и земеделие на ООН, отчете исторически рекорд за световните цени на храните.

Според организацията, поради неблагоприятни условия    в Южна Америка, покачване на цените на пшеницата и несигурност относно доставките на царевица от Украйна, международните цени на царевицата са се увеличили с 5,1%. Световните цени на пшеницата се повишиха с 2,1% поради несигурност с доставките от черноморските пристанища.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: