Русия предупреди Запада за ценови шок при допълнителни санкции

Русия предупреди Запада за  ценови шок при допълнителни санкции Снимка: energyworld.com

На фона на нарастващия брой изтеглящи се от Русия чужди компании, руският вицепремиер Александър Новак предупреди вчера, че ембарго за руския петрол ще доведе до катастрофални последици за световния пазар.

Той предвеща непредсказуем скок на цените – „над $ 300 за барел, ако не и повече", пише Тhe Мoscow Тimes. Новак добави, че бързата замяна на руския петрол на европейския пазар би била невъзможна. Според него„Това ще отнеме повече от година и ще бъде много по-скъпо за европейските потребители“, 

Новак подчера, че европейските политици ще трябва честно да предупредят своите граждани какво ги очаква, т.е., че "цените на бензиностанциите, на електричеството, на парното ще скочат до небето".

Руският вицепремиер каза още, че разговорите за ембарго върху руския петрол създават „нестабилност и водят до значителни вреди за потребителите“, но не обясни как войната в Украйна влияе на цените в самата Русия и допринася за стабилността в региона, в Европа и в света. Загубите от войната в човешки жертви също не бяха обект на изявлението му.

След нахлуването на руската армия в Украйна 250 чуждестранни компании обявиха ограничаване или прекратяване на дейността си на руския пазар. Списък с такива компании поддържа научна група под ръководството на Джефри Зоненфелд, основател на Института за изпълнителен мениджмънт в университета в Йейл, съобщава theins.ru. Зоненфелд сравнява изтеглянето на чуждестранния бизнес от Русия с бойкота на апартейда в Южна Африка през 80-те години.

През последните 24 часа Procter & Gamble обявиха частично изтегляне от Руската федерация. Компанията ще откаже реклама и инвестиции и ще остави на пазара само продукти за здраве, обща и лична хигиена. P&G притежава марките Pampers, Always, Tampax, Braun, Gillette, Pantene, Head & Shoulders, Old Spice, Tide, Ariel, Fairy и др.

В същото време редица големи компании остават в Русия. Сред тях са Coca-Cola, Pepsi, McDonald's, Nestle, Mars, Philip Morris, Starbucks, Unilever, Hilton, Marriott и др., които вече станаха обект на нападки по цял свят заради решението им.

Междувременно Русия въведе временна забрана за износ на чуждестранни медицински изделия от държави, наложили санкции срещу Руската федерация. Забраната се отнася за стоки в складовете на вносителите или в митнически процедури. Решението на правителството "ще предотврати недостиг на медицински изделия на територията на Русия поради ограничителните мерки, наложени от недружелюбни държави", се казва в изявление на властите.

Войната разтърси и културния живот по света. Докато множество западни и американски култуни институци отказват ангажиментите си към руски артисти и състави, множество чуждестранни творци, работещи в Русия, напускат работата си, в това число първите солисти на най-добрите руски балетни трупи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: