Русия заплашва да спре доставките на газ в Европа по "Северен поток-1"

Русия заплашва да спре доставките на газ в Европа по "Северен поток-1"

Русия има пълното право да вземе "огледално" решение и да наложи ембарго на транспортирането на газ през газопровода "Северен поток 1", който днес е натоварен на максимално ниво, но такова решение все още не е взето, заяви руският вицепремиер. Александър Новак

"Европа днес консумира около 500 милиарда кубически метра газ годишно, 40% от това потребление се осигурява от Русия. В продължение на много десетилетия, въпреки всичко, Русия винаги е била надежден партньор. И днес Газпром изпълнява напълно своите договорни задължения  за доставка на газ за Европа“, каза той.

Новак отбеляза също, че доставките през украинската газопреносна система са увеличени до 109 милиона кубически метра в секунда, което е еквивалентно на транзитни доставки за европейските потребители от около 40 милиарда кубически метра  газ годишно. Доставките се извършват и през Северен поток 1, Ямал-Европа, Турски поток и Син поток, припомни вицепремиерът.

В същото време разбираме, че във връзка с неоснователни обвинения срещу Русия във връзка с енергийната криза в Европа и налагането на забрана за „Северен поток 2“, ние имаме пълното право да вземем „огледално“ решение и да наложим ембарго на газа през газопровода „Северен поток 1“, който днес е натоварен на максимално ниво от 100%“, подчерта той.

"Но засега ние не вземаме това решение. Никой няма да има полза от това. Въпреки че европейските политици ни тласкат към това със своите изявления и обвинения към Русия", отбеляза вицепремиерът на Руската федерация.
 

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа. Европа консумира около 500 милиона тона петрол, от които около 150 милиона тона (или 30%) идват от Русия. Освен това Руската федерация доставя на Европа 80 милиона тона петролни продукти.

"Русия е изпълнила напълно всичките си задължения преди и днес, всички заявки се изпълняват, нефтът и нефтопродуктите се доставят по план. Нашата загриженост обаче е породена от дискусии и изявления относно възможността за налагане на ембарго и изоставяне на руския петрол и петролни продукти. Днес също наблюдаваме огромен натиск върху нашите партньори, търговци, транспортни компании, банки и финансови институции", каза той в ефира на ТВ "Россия 24".

Новак отбеляза, че подобни изявления и действия допълнително нажежават пазара и припомни, че цените на петрола се покачиха над 130 долара за барел в понеделник. Отхвърлянето на руския петрол, каза той, ще доведе до "катастрофални последици за световния пазар".

Скокът на цените ще бъде непредсказуем – повече от 300 долара за барел, ако не и повече. В същото време е невъзможно бързо да се замени обемът на руския петрол на европейския пазар, това ще отнеме повече от една година, а при в същото време това ще бъде много по-скъпо за европейските потребители. При този сценарий те ще станат основните жертви ", каза вицепремиерът на Руската федерация.

"Тогава европейските политици трябва честно да предупредят своите граждани и потребителите какво ги очаква и че цените на бензиностанциите, на електричеството, на парното ще скочат до небето. Това ще засегне други пазари, включително американския", каза той.

Той предупреди, че Русия знае къде да пренасочи доставките, в случай че Европа и САЩ откажат да закупят руски петрол и петролни продукти.

"Ако искате да откажете енергийните доставки от Русия, моля, ние сме готови за това. Знаем къде можем да пренасочим тези обеми. Възниква само въпросът Кой има полза от това? И защо е необходимо това?", пита Новак.

По-рано беше съобщено, че руските компании изпитват трудности с продажбата на своя петрол и нефтопродукти от морски пристанища - корабособствениците се страхуват да транспортират руски петрол, което води до повишаване на ставките на навлото, а банките не отварят акредитиви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: