Украинците бягат от войната, руснаците се спасяват от живота в родината си

Украинците бягат от войната,  руснаците се спасяват от живота в родината си Снимка: yle.fi

Репортажи на ВВС разказват за хората, напускащи Руската федерация, в дните на инвазията в Украйна.

На Ваалимаа, граничният пункт на Финландия с Русия, десетки автобуси и автомобили спират за паспортна и митническа проверка. Това не са украинци, а руснаци и макар потокът да не е тежък, е постоянен. Хиляди руснаци се измъкват заради упоритите слухове, че Владимир Путин скоро може да въведе военно положение.

Тъй като полетите до Европа са спрени, почти единствен изход от страната е пресичането на тази граница с кола или с влак. 

Една млада рускиня с виза за ЕС, взета преди обявяването на санкциите, казва, че е отчаяна от случващото се. „Хората в Украйна са наши хора – от нашето семейство. Не бива да ги убиваме“, смята тя. А на въпрос мисли ли да се върне, отговаря: "Не, докато нашето ужасно правителство е там. Толкова е тъжно". Според нея, повечето руснаци не искат тази война, но рискуват да влязат в затвора, ако се опитат да се противопоставят на Путин.

Финландците силно симпатизират хора като нея - точно както симпатизират и украинци. Тази симпатия и страхът, че Русия може да се нахвърли срещу други съседи, променят традиционната склонност на Финландия към неутралитет. Според последни проучвания, все по-нарастващо мнозинство финландци смятат, че е време страната им да се присъедини към НАТО и да получи достъп до защитата, която членството в алианса би донесло.

В Хелзинки влакът Allegro от Санкт Петербург пристига с още стотици хора, бягащи от Русия. Цените на билетите се качват, но влаковете по линията са напълно резервирани дни напред. Финландските железници обмислят да пуснат допълнителни. Билети се предлагат само за граждани на Финландия и Русия. Автобусите, пътуващи от Санкт Петербург до Хелзинки, Талин и Рига, също са плътно заети.

Allegro pikajuna Helsingin päärautatieasemalla.
Билетите по линията Allegro са закупени за дни напред. Снимка - yle.fi

Количеството пари, което пътниците, напускащи Русия, могат да пренесат, е ограничено. Рублата е в колапс, руската икономика е застрашена от санкциите, много големи западни компании се изтеглят. Руското правителство отчаяно се опитва да избегне оттеглянето на чуждите банки, а безработицата расте.

Дали санкциите срещу богатите руснаци ще ги обърнат срещу Путин? Не е невъзможно, но е малко вероятно да го принудят да спре войната срещу Украйна. По-тревожен за него е призивът на руския петролен гигант „Лукойл” за спиране на инвазията. Ако основни играчи в руската икономика се обърнат срещу него, за Путин ще бъде много по-трудно да продължи, без да прави големи промени - като въвеждането на военно положение.

Друга жена казва, че е била ужасена от перспективата да се върне към живот, като по времето на Съветския съюз. Тя е излетяла за Истанбул - Турция не е затворила въздушното си пространство за Русия. 

„На 30 съм, така че не съм виждала най-лошото... репресиите, тайната полиция. Определено се страхувах, че ако не се измъкна сега, няма да мога се измъкна никога. От друга страна, има го и страхът, че няма да виждате приятелите и семейството си Бог знае колко дълго, ако изобщо ги видите някога”, разсъждава на глас новата руска емигрантка.

Ако въведе военно положение, Владимир Путин ще бъде свободен да прави каквото иска, без да се притеснява от протестите по улиците. Той вече даде да се разбере на френския президент Еманюел Макрон, че няма да спре, докато не окупира цяла Украйна - и френски служител, който е слушал телефонния им разговор, каза, че нещата могат много да се влошат.

Как? Ами ядреният вариант може да се приближи значително. Това е плашещата перспектива. Нищо чудно, че руснаците, които не искат войната и последствията ѝ, отчаяно се стремят да излязат от страната и да си изкарват прехраната извън нея, завършва ВВС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: