Кои държави затвориха въздушното си пространство (обновява се)

Кои държави затвориха въздушното си пространство (обновява се) Снимка: trud.bg

След началото на военната операция в Украйна фактически е затворено въздушното пространство на Украйна и Молдова, отчасти - на Русия и Беларус. Страни от Финландия до Исландия решиха да затворят небето си за руските авиокомпании.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин направи обръщение и обяви началото на военна операция в Украйна. Украйна реши да затвори въздушното си пространство. Това вече обяви Молдова. За частично затваряне на въздушното пространство съобщи и Беларус.

11 летища в Южна Русия преустановяват работа до 2 март, съобщи Руската федерална агенция "Росавиация". Първоначално летището в Ставропол беше в списъка на Федералната агенция. По уточнена информация на ведомството обаче, той не влиза там. Към спрените летища се добавя и Липецк. Полетите над южната част на страната също са преустановени.

Полша и Чехия решиха да затворят въздушното си пространство за руските авиокомпании в отговор на руската операция в Украйна. По-късно България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Финландия предприеха такава стъпка. 

Затваряне на небето за самолети от Русия също беше обявено от Ирландия, Австрия, Дания, Исландия, Белгия, Италия, Швеция и Германия. Великобритания забрани полетите на "Аерофлот", както и на руски частни самолети.

В отговор Русия наложи ограничения на полетите на авиокомпании от България, Полша, Чехия и Румъния, включително транзитни. Полетите могат да се извършват само със специалното разрешение на "Росавиация" или МВнР. 

По-късно "Росавиация" съобщи за затваряне на небето за Словения и балтийските страни. "Росавиация" забрани самолети от Великобритания да влизат във въздушното пространство на Русия.    

РБК прераде, че Канада, Испания и Северна Македония забраниха полетите на руски лайнери.

От днес, 2 март, самолетите на руските авиокомпании няма да могат да летят до САЩ и над тяхната територия. Това заяви в обръщение към Конгреса на САЩ президентът на САЩ Джо Байдън. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: