Газът в Европа за първи път в историята струва повече от $2226 за хиляда кубика

Газът в Европа за първи път в историята струва повече от $2226 за хиляда кубика Снимка: РИА Новости

Фючърсите на газ в Европа за първи път в историята струват повече от $2226 за хиляда кубика

Стойността на фючърсите за газ в Европа нарасна днес с почти 60% и обнови историческия максимум - 2226 долара за хиляда кубически метра, показват данните на лондонската борса ICE Futures.

Стойността на априлските фючърси по индекса на най-ликвидния европейски хъб TTF при откриването беше близо 1500 долара, после котировките леко спаднаха, след което преминаха към стабилен растеж. Ценовият максимум в 10:58 ч. българско време достигна 2226 долара, което е с 59,4% по-високо от прогнозната цена през предишния ден - 1396,5 долара.

Цените на газа в Европа показват силна волатилност през последните дни. Но като цяло те нараснаха, след като руският президент Владимир Путин подписа укази на 21 февруари за признаване на суверенитета на Донецката и Луганската народни републики, а на 24 февруари Русия започна специална военна операция за демилитаризирането на Украйна, съобщава 1prime.

Ако в началото и средата на февруари фючърсите се търгуваха в диапазона от 800-1030 долара за хиляда кубически метра, то в края на месеца те рязко се повишиха до 1650 долара. Експертите отбелязват, че цените на газа в Европа заради "военната премия" могат да обновят историческите максимуми.

Осезаемото увеличение на цените на газа в Европа започна още през пролетта на миналата година, когато средната цена на спота на индекса на хъба TTF се движеше в диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра. В края на лятото стойността на договора с доставка "един ден напред" надхвърли 600 долара, а в началото на октомври - вече 1000 долара. Историческият максимум на фючърсния пазар от 2190 долара беше достигнат на 21 декември 2021 г.

Експертите свързват покачване на цените с няколко фактора: голямото търсене на втечнен природен газ в Азия, ограниченото предлагане от страна на основните доставчици и ниското ниво на заетост на европейските подземни хранилища след продължителната студена зима и горещо лято на 2021 година. След това котировките корекционно намаляха, но като цяло такива устойчиво високи цени не е ималоза цялата история на функционирането на газовите хъбове в Европа - от 1996 година насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: