Правозащитни и спортни организации се обявиха срещу руската агресия в Украйна

Правозащитни и спортни организации се обявиха срещу руската агресия в Украйна Снимка: en.as.com

Според Amnesty International, руската инвазия в Украйна се характеризира с безразборни атаки срещу цивилни райони и бомбардировки на защитени обекти като болници, което е нарушение на международното хуманитарно право и законите на войната.

Това определя руското въоръжено нахлуване като низ от военни престъпления. Руските военни показват явно пренебрежение към живота на цивилните, използвайки балистични ракети и други оръжия с широкообхватно действие в гъсто населени райони, казва Агнес Каламар, генерален секретар на Amnesty International. Според нея, руското правителство лъже, че войските му използват само прецизни оръжия и трябва да поеме отговорност за тези действия.

Световият спорт също излезе с инициативи, породени от войната в Украйна. Световният ръководен орган на футбола ФИФА и европейският управителен орган УЕФА отстраниха руските клубове и национални отбори от всички състезания. Това означава, че руският мъжки отбор няма да играе мачовете си от плейофите на Световната купа следващия месец, а женският отбор ще отсъства от Европейското първенство това лято. „Спартак - Москва” беше отстранен от Лига Европа, а УЕФА прекрати спонсорството си с руския енергиен гигант „Газпром”.

„Футболът е напълно обединен и в пълна солидарност с всички хора в Украйна. Надяваме се ситуацията там да се подобри бързо и значително, за да може футболът отново да бъде вектор за единство и мир между хората“, заявиха ФИФА и УЕФА в съвместно изявление.

Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) вече препоръча на международните спортни федерации и организаторите на спортни събития да не канят или разрешават участието на руски и беларуски спортисти и официални лица в международни състезания. 

Според МОК, така ще се защити целостта на световните спортни състезания и безопасността на всички участници. "Гражданите на Русия или Беларус, независимо дали са отделни лица или отбори, трябва да се приемат само като неутрални спортисти или неутрални отбори“, се казва в изявлението на МОК.

На заседание на колегиума на руското министерство на спорта, вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Чернишенко в отговор заяви, че Русия е против политизирането на спорта и препоръча на руските спортисти участия в международни състезания и съвместни прояви с „нашите добри съседи”, страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) и ШОС (Китай, Русия, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: