Единството около Кремъл се пропуква

Единството около Кремъл се пропуква Снимка: theins.ru

Военнослужащи разбират, че преди атаката в Кремъл не е имало единно мнение.

Москва започва да се опасява, че войната в Украйна е катастрофална грешка, пишат анализатори в авторитетни медии като Вloomberg и Reuters. Лица от кремълската администрация свидетелстват, че въпреки силната организация, преди "специалната операция" Путин не е получил подкрепата на всички от Съвета за национална сигурност. 

Някои от присъстващите казват, че са били унижавани и тормозени, за да одобрят агресивните действия. Те смятат, че през следващите дни разединението в Кремъл ще се разрасне.

На фона на кръвопролитието стотици хиляди руски граждани излязоха на улиците, за да протестират срещу Путин, при това – без намесата на нито един от лидерите на опозицията, тъй като или са в лагери, или в емиграция.

Все повече лица от руския бизнес и политически елит публично се обявяват срещу нахлуването на страната в Украйна. В неделя съоснователят на Alfa Bank Михаил Фридман, чиито родители живеят в украинския град Лвов, нарече войната в Украйна „трагедия“ и каза, че „кръвопролитието“ трябва да приключи.

Същия ден магнатът в металопроизводството Олег Дерипаска написа в своя канал в Telegram: „Мирът е много важен. Преговорите трябва да започнат възможно най-скоро". Критикувайки действията на руската централна банка и срива на рублата, Дерипаска подчерта, че вече всички виждат "за чия сметка ще бъде този банкет“.

Олег Тинков, основател на Tinkoff Bank и фонд за лечение на ракови заболявания, също се противопостави на войната. „В Украйна всеки ден умират невинни хора, това е немислимо и недопустимо! Ние сме против тази война!" написа той.

Изявленията на бизнес магнатите се съпровождат и със сигнали от политическия елит на Русия. В четвъртък, когато започна войната, Татяна Юмашева, дъщеря на Борис Елцин и доскорошна поддръжничка на Владимир Путин, се присъедини към известни личности, художници и обикновени руснаци, като замени снимката на профила си във Facebook с черен квадрат и надпис„ Не на войната."

Същото направиха и редица други добре известни фигури, включително дъщерята на олигарха Роман Абрамович, зетят на министъра на отбраната Сергей Шойгу и синът на шефа на РосТех и дългогодишен приятел на Путин, Сергей Чемезов.

Бившата съпруга и дъщерята на говорителя на Путин Дмитрий Песков се присъединиха към антивоенния хор, но малко по-късно 24-годишната Лиза Пескова изтри своя антивоенен пост.

В неделя, годишнината от убийството на Борис Немцов, руският опозиционер и бивш вицепремиер, който се противопостави на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., възпламени протистите срещу войната. Анатолий Чубайс, икономически реформатор от 90-те години на миналия век, публикува снимка на Немцов на страницата си във Facebook, жест, широко тълкуван като завоалиран коментар срещу войната.

Трима депутати в Държавната дума от лоялната Комунистическата партия също се обявиха срещу инвазията.

Вчера и изключително популярният актьор Данила Козловски се обърна директно към Владимир Путин с молба да спре войната в Украйна и я нарече катастрофа.

Днес са хакнати сайтовете на държавните медии "Комерсантъ", "Известия", ТАСС, Buro 24/ и други. На главните им страници, като изявления  на журналисти, са публикувани антивоенни обръщения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: