Войната, хората, властта

Войната, хората, властта Снимка: abc.net.au

Отворено писмо на руските психиатри събра за по-малко от ден повече от 1000 подписа.

„Войната е концентрация на всичко разрушително, което може да засегне човешката психика. Пълна несигурност, насилие, безпомощност, загуба на близки. Колективната травма от февруари 2022 г. ще засегне отношенията между близки страни и хора в продължение на много години. Вече са необходими колосални усилия за възстановяване на разрушеното. Насилието трябва да бъде спряно от този, който го инициира. Никога не е твърде късно да извадим най-доброто във всеки от нас. Спрете войната", призовават психиатрите.

"Светът просто ще бъде разделен на свободни - и други, т.е. ние", пише в zahav.ru Юлия Латинина, писател и журналист, автор на десетки книги, колумнист в в "Новая газета", най-популярният водещ в радиостанция "Ехо Москвы" от години. 

"Каквито и да са загубите на Украйна,  руските ще бъдат по-големи. Всичко ще отиде по дяволите: рублата, заплатите, бъдещето. В руските училища дълго ще учат децата,  че през 2022 г. нашите войски са отблъснали агресията на НАТО. Всички ответни санкции срещу Русия ще бъдат обявени за „непредизвикана агресия“. Ще им припишат цялата бедност, целия произвол, цялия провал. Желязната завеса се спуска с трясък над Русия. Страхувам се, че за Русия всичко свърши. И то за много дълго време", предсказва Латинина.

Фронтменът на "Машина времени" Андрей Макаревич публикува кратко видео, призовавайки за незабавно прекратяване на войната между Русия и Украйна: "Почти всеки руснак има в Украйна приятел. Поне един. Или познат, или роднина. И сега ние стреляме по тях. Какво става? Спрете незабавно тази лудост. С всички сили!"

Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета" и лауреат на Нобеловата нагада за мир за 2021 г., казва, че вижда Путин като човек с "остаряла историческа карта в ума си и план да използва армията, за да осъществи тази карта".

Кореспондентът на The Guardian в Москва Андрю Рот е смутен от последното телевизонно обръщение на руският президент в петък и смята, че е една от най-странните му речи за 22-те години като лидер на Русия. С втренчен поглед в камерата, Путин призовава украинските въоръжени сили да направят държавен преврат и нарича украинското правителство „неонацисти, бандеровци, банда наркомани”.

Както коментира The Guardian, речта му звучи като нещо от алтернативна реалност – или от Втората световна война, където изглежда се е потопил Путин, докато води широка военна офанзива и показва мегаломанските си склонности както никога досега.

Доскоро идеите на Путин за Новорусия можеше да се разглеждат като фантазии или медиен тролинг, посочва западен дипломат, но сега има сериозен знак, че руският президент обмисля разпокъсването на Украйна. „Той вече не се преструва. Мисля, че за първи път Путин разкрива кой е всъщност”, коментира за The Guardian дипломатът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: