Изтекоха данни за финансовите донори на Конвоя на свободата

Изтекоха данни за финансовите донори на Конвоя на свободата Снимка: bulldogreports.com

Въведеното извънредно положение за обществения ред в Канада позволява на банките да спират или замразяват сметки на поддръжници на блокадите без съдебно разпореждане

Сайтът Distributed Denial of Secrets, който публикува „данни от обществен интерес”, независимо от начина, по който са събрани, обяви, че разполага поне с 30 мегабайта информация за финансовите донори на Конвоя на свободата, предоставили средства за протестната инициатива чрез християнската платформа GiveSendGo, съобщи jpost.com

Изданието даде да се разбере, че информацията е резултат от хакерска атака срещу GiveSendGo, което потвърди и друг информационен сайт - Daily Dot. Според тях платформата е претърпяла хакване за една нощ, като на началната ѝ страница се е появил за кратко клип от филма "Frozen" („Замръзнал”) и текст, обвиняващ GiveSendGo в подкрепа на "въстанието в Отава".

Distributed Denial of Secrets казаха, че тъй като информацията за донорите съдържа лични данни, вкл. имена, имейл адреси, пощенски кодове и адреси на интернет протоколи, те няма я публикуват, а ще я предоставят на „журналисти и разследващи“.

GiveSendGo се превърна в основен източик на пари за протестиращите, след като основната платформа за набиране на средства GoFundMe блокира дарения за Конвоя на свободата в размер на  $10 милиона.

Законът за извънредни ситуаци предвижда механизми, които могат да контролират платформите за набиране на средства и криптовалутите, за да спазват законите за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Ще бъдат замразени също корпоративните банкови сметки и застраховките на компании, чиито камиони, участват в незаконните блокади.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: