Конвоят на свободата в Канада продължава, засега без отговор накъде

Конвоят на свободата в Канада продължава, засега без отговор накъде Снимка: inews.co.uk

След съдебното решение, което разпореди освобождаване на най-важната търговска връзка между САЩ и Канада и предприетата 12 часа след него полицейска атака, камионите освободиха граничния мост „Амбасадор” с надути клаксони и викове

Но проблемът вече не са превозните средства, а хората, казва офицер от полицейската служба. „Показахме напълно ясно, че не са добре дошли тук да нарушават живота на нашата общност и да блокират нашите мостове“, казва той пред ВВС и с нескрита усмивка подхвърля, че и „майката-природа” не помага на протестиращите с температурите от минус 17°С през изминалата нощ. 

Все пак на моста остават около стотина души – пъстра смесица от християни-евангелисти, майки против маските, скептици към ваксините и местни жители, досадени от карантините и изискванията за ваксинационни паспорти. С изключително търпение полицейските редици ги принуждават да отстъпят буквално сантиметър по сантиметър. Но успехът е временен, тъй като най-упоритите се връщат по други улици и упражнението започва отново.

Исканията на малката групичка биха довели до световъртеж социалните анализатори с кашата от убеждения и представи, които изразяват. „Те (правителството) не следват Божиите закони”, казва протестиращ евангелист. „Искам да съм сред семейството си, ако се разболея. Толкова много хора си отидоха, без да могат да си кажат сбогом. Не е честно“, добавя една жена със сълзи в очите. 

Блокадата на Отава не мърда и градът все повече прилича на рок-фестивал с барбекюта на всеки ъгъл и развеселени групи, които танцуват или играят хокей по заледените улици. Веят се национални знамена, звуците на националния химн „О, Канада” се смесват с клаксони и скандирания „Свобода”. Протестиращите не се задълбочава какви точно свободи им липсват, но казват, че няма да си отидат, докато не бъдат отменени всички задължителни противоепидемични мерки.

Близо 90% от канадците са напълно ваксинирани. На много места се изисква ваксинационен сертификат за влизане в барове, фитнес зали и ресторанти. "Това не е движение против ваксините, това е движение за свобода и право на избор", казват семейство протестиращи, похапвайки сладкиши. Те „мразят това”, което противоепидемичните задължения са им причинили, без да уточняват какво. Двойката, която има пет деца, идва за втори уикенд на протеста, изминавайки петчасовия път от Южен Онтарио, за да „подкрепи тези хора”. 

Полицейското присъствие в Отава се ограничава предимно до периферията на тълпите. Някои жители, на които им е писнало от шума и неудобствата, обвиняват полицията, че бездейства и позволява окупацията. Други се оплакват, че протестиращите крещят по тях, ако носят маски и им пречат да отидат на работа. Много фирми, включително голям търговски център, са затворили

„Никога една истерия не ни е струвала толкова много. Станахме заложници на група хора, които са икономически неграмотни и абсолютно неуважителни към собствената си общност”, казват от Асоциацията на производителите на автомобилни части, тъй като почти половината от спрения износ на ежедневна стойност около $400 милиона, се пада на търговията с тяхната продукция. 

Paris police fire tear gas to disperse COVID protest inspired by Canada's “Freedom  Convoy.”
Парижката полиция разпръсна Конвоя на свободата със сълзотворен газ, снимка - slate.com

Въпреки икономическите проблеми, премиерът Джъстин Трюдо не планира намеса на армията. Правоприлагащите органи са подготвени с бронирани превозни средства и тактическо оборудване, но не действат агресивно, за разлика от колегите си в Париж, които разгониха неразрешената демонстрация със сълзотворен газ.

„Преговаряме и разговаряме с тях, правим всичко възможно, за да разрешим това мирно и да ги убедим да напуснат. Ще бъдем търпеливи, ще отделим толкова време, колкото е необходимо. Не сме поставили краен срок нито на тях, нито на нас“, казват от канадската полиция и се подготвят за поредния ден на улицата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: