Кафето e полезно за дълголетието, доказаха учени

Кафето e полезно за дълголетието, доказаха учени Снимка: pixabay.com

Ново изследване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology казва, че три чаши на ден, приготвени от смляно кафе, увеличават шансовете за по-дълъг живот.

В проучвнето на UK Biobank, продължило 11 години, са участвали почти половин милион британци, разделени в групи, според дневната им консумация на кафе: нито едно, до три чаши и над три чаши. Анализът на данните показва, че умерените кафеджии, които пият до три чаши кафе на ден, са показали с 12% по-малко животозастрашаващи здравни ситуации.

Според участващите в проучването университети Semmelweis в Будапеща и Queen Mary в Лондон, същата категория умерени консуматори на кафе отбелязват със 17% по-ниско предразположение към сърдечносъдови заболявания и 21% по-малка вероятност от инсулт.

През 11-те години на проучвнето са починали 3,4% от умерено пиещите кафе,  3,7% от тези, които въобще не пият ароматната гореща напитка и 4% от тези, които прекаляват с кофеина.

Паралелно пазарно проучване сочи,  че над 50% от хората предпочитат разтворимо кафе, 20% - безкофеиново и 25% - чисто смляно кафе. Учените обаче подчертават, че полезният ефект на кафето се отнася само за смляното чисто кафе, но не и за разтворимото (нес) кафе. Те обясняват това с химикалите, които се прилагат в производствения процес на разтворимото кафе и заради популярността му, предвиждат тази тема да стане център на бъдещите им проучвания.

Д-р Пал Маурович-Хорват, съавтор на изследването и директор на Центъра за образна диагностика в Semmelweis, разкрива технологията на проучването: „Анализирахме ефекта от редовния прием на кафе върху структурата и функцията на сърцето с помощта на ядреномагнитен резонанс и установихме, че редовната лека до умерена консумация на кафе е полезна за здравето на сърцето, като се предполага, че дори може би забавя възрастовите изменения в сърдечния мускул”. 

Установено е също, че ползотворният ефект на кафето не се дължи само на кофеина, тъй като и консуматорите на безкофеиново кафе са показали по-нисък риск от животозастрашаващи състояния, дори в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе. 

Според учените това се дължи на антиоксидантите и други полезни съставки в кафеените зърна. Те напомнят, че ползите са резултат от умерената консумация, докато прекомерният прием на кофеин е свързан с по-лоши здравни състояния - „повишена смъртност и повече сърдечносъдови заболявания, в сравнение с хората, които не пият кафе”.

Това е най-голямото проучване на въздействето на кафето върху сърцето и резултатите му са изцяло в подкрепа на тезата, че умерената консумация на една от най-популярните напитки в света е полезна за добрата форма на сърдечносъдовата система.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: