
Кафето e полезно за дълголетието, доказаха учени
- Здравни
- Текст:

В проучвнето на UK Biobank, продължило 11 години, са участвали почти половин милион британци, разделени в групи, според дневната им консумация на кафе: нито едно, до три чаши и над три чаши. Анализът на данните показва, че умерените кафеджии, които пият до три чаши кафе на ден, са показали с 12% по-малко животозастрашаващи здравни ситуации.
Според участващите в проучването университети Semmelweis в Будапеща и Queen Mary в Лондон, същата категория умерени консуматори на кафе отбелязват със 17% по-ниско предразположение към сърдечносъдови заболявания и 21% по-малка вероятност от инсулт.
През 11-те години на проучвнето са починали 3,4% от умерено пиещите кафе, 3,7% от тези, които въобще не пият ароматната гореща напитка и 4% от тези, които прекаляват с кофеина.
Паралелно пазарно проучване сочи, че над 50% от хората предпочитат разтворимо кафе, 20% - безкофеиново и 25% - чисто смляно кафе. Учените обаче подчертават, че полезният ефект на кафето се отнася само за смляното чисто кафе, но не и за разтворимото (нес) кафе. Те обясняват това с химикалите, които се прилагат в производствения процес на разтворимото кафе и заради популярността му, предвиждат тази тема да стане център на бъдещите им проучвания.
Д-р Пал Маурович-Хорват, съавтор на изследването и директор на Центъра за образна диагностика в Semmelweis, разкрива технологията на проучването: „Анализирахме ефекта от редовния прием на кафе върху структурата и функцията на сърцето с помощта на ядреномагнитен резонанс и установихме, че редовната лека до умерена консумация на кафе е полезна за здравето на сърцето, като се предполага, че дори може би забавя възрастовите изменения в сърдечния мускул”.
Установено е също, че ползотворният ефект на кафето не се дължи само на кофеина, тъй като и консуматорите на безкофеиново кафе са показали по-нисък риск от животозастрашаващи състояния, дори в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе.
Според учените това се дължи на антиоксидантите и други полезни съставки в кафеените зърна. Те напомнят, че ползите са резултат от умерената консумация, докато прекомерният прием на кофеин е свързан с по-лоши здравни състояния - „повишена смъртност и повече сърдечносъдови заболявания, в сравнение с хората, които не пият кафе”.
Това е най-голямото проучване на въздействето на кафето върху сърцето и резултатите му са изцяло в подкрепа на тезата, че умерената консумация на една от най-популярните напитки в света е полезна за добрата форма на сърдечносъдовата система.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
