Западът пренебрегва ключови опасения на Русия, смята Владимир Путин (обзор)

Западът пренебрегва ключови опасения на Русия, смята Владимир Путин (обзор) Снимка: japantimes.co.jp

Във вчерашния си телефонен разговор с Еманюел Макрон руският президент за първи път коментира позицията на САЩ и НАТО за гаранциите, които Русия иска за своята сигурност

Според Путин САЩ и НАТО не са взели под внимание ключовивъпроси като прекратяване на разширяването на НАТО и военната дейност на Алианса в Източна Европа, изтегляне на съюзническите сили от Полша, Естония, Латвия и Литва и отказ на Алианса да разполага ракети в страни, граничещи с Русия или вблизост до руските граници, т.е., връщане на военния потенциал и инфраструктурата на Алианса в Европа на позициите от 1997 г.”,пише ВВС. 

Все пак Владимир Путин е уверил френския президент, че ще проучи внимателно контрапредложенията на САЩ, преди да вземе решение за по-нататъшни действия. Франция, която е ротациоен председател на ЕС, казва, че двамата лидери са се споразумели за необходимостта от деескалация на ситуацията, а Еманюел Макрон отново е повторил, че Русия трябва да уважава суверенитета на съседните си държави.

Малко след разговора на Владимир Путин и Еманюел Макрон, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Алиансът е готов да увеличи присъствието си в Източна Европа, за да демонстрира своята решимост. Столтенберг обърна внимание, че освен стохилядната войска на границата с Украйна, Русия разполага хиляди боеспособни войски и ракетни системи в Беларус, която също граничи с Украйна.

На фона на общата ангажираност, прави впечатление въздържаността на Германия и особено отказът ѝ да достави оръжие на Украйна. Това дори внесе извесно охлаждане на отношенията между една от най-силните икономики в света и съюзниците от НАТО. 

Но решението на Германия има доводите си – мащабно социологическо проучване разкри, че повечето германци вярват в дипломацията като най-добър начин за разрешаване на конфликта. Но има и друга принципна позиция - макар че е един от най-големите износители на оръжие в света, Германия го прави при строг контрол къде и на кого предоставя въоръжение. 

„Германия разглежда износът на оръжие като разпалване на конфликта, а не като намаляването му. Нашата страна не изнася оръжие в зони на воъръжен конфликт“, заяви Томас Клайн-Брокхоф от Германския фонд „Маршал”.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски изглежда омаловажи предупреждението на Джо Байдън за февруарска инвазия. Пред репортери вчера той заяви, че в момента напрежението не ескалира. „Нямаме нужда от паника“, заяви Зеленски и препоръча на западните държави да не прекаляват с предупрежденията за неизбежна военна инвазия, защото така нанасят тежки щети на украинската икономика. 

„Ако зависи от Русия, война няма да има. Но не можем да позволим интересите ни да се пренебрегват и потъпкват”, заяви пред руски радиостанции външният министър на Русия Сергей Лавров. 

И за да отбележи точка, със своя позиция се намеси и Алексндър Лукашенко. В телевизионно обръщенние към нацията той обяви, че ако Русия бъде атакувана, Беларус ще влезе във войната, за да подкрепи своя ключов партньор. Беларуският президент декларира, че в случай на военен конфликт, страната му ще приеме „стотици хиляди” руски войници. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: