САЩ обмислят безпрецедентни технологични санкции срещу Русия

САЩ обмислят безпрецедентни технологични санкции срещу Русия

Бъдещите санкции ще напомнят стъпките на Доналд Тръмп по отношение на Huawei през 2020 г., обясняват експерти

САЩ обмислят възможността за въвеждането на безпрецедентни технологични санкции срещу Русия в случай на ново нападение срещу Украйна.

За това съобщава "Гласът на Америка", позовавайки се на американските медии.

Белият дом започна да полага основите за налагане на забрана за продажба на Русия на високотехнологични продукти, съдържащи компоненти или софтуер, произведени в САЩ, уточняват медиите.

Бъдещите санкции ще приличат на стъпките на Доналд Тръмп по отношение на Huawei през 2020 г., когато в резултат на забраната производителят на смартфони, който преди беше световен лидер, се спусна до 10-то място.

При това не е ясно как Вашингтон ще блокира доставките на високотехнологично оборудване за Русия и експертите обясняват, че това е нарочно.

Става въпрос за прилагането по отношение на Русия на нова доктрина  – правила за директен продукт на чуждестранно производство, уточняват специалистите.

"Ако се приложи към Русия, то всяка организация в света ще се превърне в нарушител на американското законодателство, ако продаде на Русия високотехнологично оборудване, което е било произведено или тествано с американски технологии", пояснява изданието.

Според германския BILD, сред възможните варианти за новите ограничения са значително ограничаване на руския износ на суровини: затваряне на руските търговски пътища по целия свят, блокиране на доставките на суровини от Руската федерация и рязко намаляване на персонала на руските посолства на Запад.

Очакваните икономически загуби за Русия от тези санкции ще бъдат 50 милиарда долара, уточнява изданието.

Според последните данни на Министерство на отбраната, Русия ще се опита да нахлуе в Украйна на 20 февруари с участието на 100-хилядна армия.

От ноември м. г. международната общност е обезпокоена от възможна руска агресия и се опитва да реши кризата по дипломатически път.

Русия обаче не е съгласна на преговори, в замяна предлага на САЩ и НАТО да "преразгледат" политиката си за приемане на страните в Алианса, наричайки ултиматума "гаранции за сигурност".

Поради нежеланието на Кремъл да направи отстъпки и да премахне войските от границата си с Украйна, Западът обмисля строги санкции срещу Москва в случай на офанзива на руските войски като ефективен инструмент за "разговор" с Путин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: