Москва обвини САЩ че "ескалират напрежението"

Москва обвини САЩ че "ескалират напрежението" Снимка: aljazeera.com

Поводът е инициативата на САЩ да подкрепи съюзническите сили на НАТО с американски военни части

Днес пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: „Наблюдаваме тези действия на САЩ с голяма загриженост". Песков потвърди също, че президентът Владимир Путин ще говори с френския си колега Еманюел Макрон до края на седмицата, съобщи themoscowtimes.com

Вчера от Пентагона заявиха, че ще поставят в „повишена бойна готовност” до 8 500 американски войници, които потенциално ще бъдат на разположение на НАТО и действията, които Алиансът би предприел в отговор на кризата в Украйна.

Но както често се случва, Русия приписва обвиненията срещу нея на „вражеския” Запад. Неотдавна в официалните руски медии плъзна идеята, че всъщност Украйна смятала да нападне Русия. Същевременно Руската федерация държи поне 100 000 войници близо до украинската граница, под предлог „учение”. След анекса на Крим през 2014 г., маневрите породиха опасения, че руските войски може да нахлуят в прозападно ориентираната Украйна

Междувременно миналата седмица Русия започна придвижването на голям военен контингент към Беларус – отново за „учение” в „неуточнен период” през февруари, в близост до границата на Беларус с Полша и Литва. Според изявление на Лукашенко, вече удобно „забравил” мигрантската криза, която предизвика на границата с Полша, респ. – с Европейския съюз, учението е отговор на „разположените близо 30 000 западни войници около границите на Беларус”, съобщава The Guardian. В същото време Mirror съобщава за "30 военни влакови ешалона с войници", насочени към Беларус.

Преди дни Русия обяви също така, че в началото на февруари ще проведе и още едно – този път военноморско учение с „жив огън” в международни води, но на 240 км. от бреговете на Ирландия, в ексклузивна ирландска икономическа зона, но извън ирландски териториални води. Подобна стъпка принципно е приета при спазване на стриктни изисквания за безопасност, включително освобождаване на въздушния трафик, но в настоящия момент определено не е в услуга на разведряване на напрежеието - а вероятно и целта на Русия не е такаваа. 

Както The Irish Times съобщи вчера, ирландският министър на външните работи е изразил опасенията си от руската инициатива пред ЕП. „В светлината на настоящата политическа среда и обстановка за сигурност в Европа, Министерството на външните работи изрази редица опасения пред руските власти по отношение на тези учения. Ще продължим тези дискусии през следващите дни", каза Саймън Ковъни.

За Русия обаче явно 8500-те американски войници са по-голяма причина за „ескалация” от стотиците хиляди руски военнослужещи и военна техника, разположени около Европа и Украйна.

Френското правителство обяви, че в сряда руски и украински официални лица ще се срещнат с френски и германски колеги в Париж, за да се опитат да намерят изход от взривоопасната ситуация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: