NYT: САЩ обмислят изпращането на 50 000 войници в Балтийските страни и Източна Европа

NYT: САЩ обмислят изпращането на  50 000 войници в Балтийските страни и Източна Европа Снимка: https://pixabay.com/

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля разполагането на войски, военновъздушни сили и флот в балтийските и източноевропейските страни, съобщи The ​​New York Times (NYT), позовавайки се на свои източници

Според вестника се проучва вариантът за изпращане на от 1000 до 5000 войници, с потенциал този брой да се увеличи десетократно, ако ситуацията се влоши.

Както пише NYT, високопоставени служители на Министерството на отбраната представиха възможните варианти на президента в събота. Очаква се държавният глава да вземе решение тази седмица.

Част от военните могат да бъдат изпратени от САЩ, а останалите - от други части на Европа. Нито една от опциите не включва изпращане на войски в Украйна.

Съединените щати днес, 24 януари, започнаха евакуацията на дипломати и техните семейства от Украйна. Американците се насърчават да напускат страната с търговски полети и други частни превозни средства.

Западните държави предупреждават Русия за последствия в случай на нахлуване в Украйна. Байдън каза по-рано, че според него президентът Владимир Путин все още не е взел окончателно решение относно по-нататъшното развитие на ситуацията около Украйна.

Русия отрича планове за атака и не изключва военни провокации. Изострянето на ситуацията се случва на фона на преговорите между Русия и западните страни за гаранции за сигурността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: