Русия иска НАТО да изтегли силите си от България и Румъния

Русия иска НАТО да изтегли силите си от България и Румъния

Руското външно министерство: предложенията за сигурност включват изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния

Предложенията на Русия за гаранции за сигурност включват изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г., съобщиха от външното министерство на РФ.

От ведомството подчертаха, че тази точка в проектоспоразуменията е съзнателно формулирана много ясно.

Става дума за изтегляне на чужди сили, техника и оръжия и други стъпки с цел връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членки на НАТО на посочената дата. Те включват както България, така и Румъния,“ са писмените отговори на министерството на въпроси, подадени за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и споразумение с НАТО по въпросите на сигурността. Москва, по-специално, изисква от западните си партньори правни гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, от присъединяване към блока на Украйна блок и от създаване на военни бази в постсъветските страни.

Първият кръг от преговори по тази тема се проведе в Женева на 10 януари. Последва заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел.

След това на 13 януари се проведоха консултации във Виенската площадка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Москва заяви, че чака писмен отговор възможно най-скоро.

РИА Новости

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: