Гледането на телевизия сериозно уврежда здравето

Гледането на телевизия сериозно уврежда здравето Снимка: https://pixabay.com/

Учени от Обединеното кралство твърдят, че ако гледате телевизия дълго време, това може да ви причини доста сериозни здравословни проблеми

Те обръщат специално внимание на факта, че рискът от образуване на кръвни съсиреци може да се увеличи.

Съобщава Daily Mail.

Ако гледате телевизия около четири часа на ден, то в този случай рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава няколко пъти при една трета от възрастните. Тези, които гледат програми и филми за не повече от два часа и половина, е по-малко вероятно да се сблъскат с подобен проблем.

Изследователи от университета в Бристол са анализирали три различни изследвания. В тях са участвали 130 хиляди доброволци, живеещи в САЩ и Япония.

Участниците били на възраст над 40 години и никой от тях не е имал тромбоза преди. Учените за периода на наблюдение, който варирал от пет до 20 години, регистрирали 964 нови случая на тромбоза.

Те също така установили, че хората, които гледат повече от четири часа телевизия, се сблъскват с патологии 1,35 пъти по-често от тези, които само от време на време отделят време за подобна дейност. Струва си да се обърне внимание на факта, че индикаторът не е повлиян от наличието на физическа активност. Спортните дейности не намаляват риска.

Учените съветват да правите поне кратки почивки, докато гледате телевизия, чиято продължителност трябва да бъде поне половин час. Необходимо е да направите загряване, а не просто да продължите да лежите или да седите.

В повечето случаи се образуват кръвни съсиреци в крайниците, защото ако седите дълго време, тогава кръвта започва да се натрупва в тях. Друг добър вариант би бил да тренирате на стационарно колело или бягаща пътека, докато гледате телевизия.

Експертите добавят, че кръвните съсиреци могат да се появят и  по много други причини.

Например тези, които предпочитат да гледат дълги сериали, често консумират различни „вредни лакомства“, докато гледат. Те провокират затлъстяване, както и повишаване на кръвното налягане, което от своя страна води до тромбози.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: