Ковид пак поставя света пред изпитания

Ковид пак поставя света пред изпитания Снимка: sportsnet.ca

В Пекин откриха омикрон седмици преди Олимпиадата, Виена не иска ваксини, в Италия ваксинирани с трета доза дават положителен тест

Официалните медии в Пекин съобщиха в събота за първия инфектиран със силно заразния вариант омикрон, което повиши тревогата седмици преди Зимните олимпийски игри в Китай. Длъжностните лица са запечатали жилищния комплекс и работното място на заразеното лице и са събрали 2 430 проби за тестване от хора, свързани с двете места, съобщава The Telegraph.

Китай следва строга политика за нулев ковид преди Зимната олимпиада, която трябва да започне на 4 февруари. В цялата страна се изолират цели градове, след като в тях се открият дори няколко случая на коронавирус. Общият брой на заразените с омикрон в Китай не е ясен, но служителите потвърдиха, че локално предавани инфекции са открити в поне още четири провинции и общини.

Както в началото на пандемията, първият случай на локално предадена зараза в Пекин се появи по времето, когато към китайската столица пътуват милиони хора, както от страната, така и завръщащи се от чужбина за Лунната Нова година в края на януари. Много местни власти посъветваха жителите да не напускат местоживеенето си без необходимост по време на празниците, а десетки международни и вътрешни полети бяха спрени.

Служител в Националната здравна комисия каза на брифинг в събота, че вариантът омикрон е открит и в Шанхай, без да уточнява броя на случаите. Не стана ясно също дали вариантът се е разпространил на местно ниво или сред пътуващи от чужбина. Към 14 януари в континентален Китай има 104 745 потвърдени случая на Covid-19. Официалният брой на починалите е 4636.

Медиите в Италия съобщават за сравнително ограничен брой ваксинирани с бустерна доза, които след около седмица дават положителен резултат. За момента заболяването протича почти безсимптомно. 

In Pictures: Austria protesters rally against COVID restrictions | Gallery  News | Al Jazeera
Снимка - aljazeera.com

Хиляди хора отново излязоха по улиците на австрийската столица в събота, за да протестират срещу плановете на правителството да въведе задължителни ваксинации срещу Covid-19 от следващия месец, съобщава Reuters. Един от митингите в центъра на Виена вече е рутинно съботно събитие и вчера тълпите му скандираха: "Правителството трябва да си отиде!" 

Очаква се парламентът да гласува следващата седмица въпроса, който поляризира страната, паралелно с нарастването на случаите на коронавирус. През ноември правителството обяви четвърти национален локдаун и заяви, че ще направи ваксинациите задължителни за всички австрийци. Ако предложението се гласува, Австрия може да стане първата страна от Европейския съюз с подобно законодателство.

Проучване на списание Profil показа, че 51% от анкетираните са против въвеждането на задължителни ваксинации от февруари, 34% откоито са изобщо срещу задължителното ваксиниране, а 17% искат да се изчака. За задължителна ваксинация от февруари са 45% от австрийците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: