Десетки хиляди протестираха във Франция срещу планираните ковид-ограничения

Десетки хиляди протестираха във Франция срещу планираните ковид-ограничения Снимка: Еuronews

Скандирания „Liberte!“ огласиха Париж, придружени с искания за свобода на избор по отношенние на ваксинирането и предвижданите санкции при отказ.

Проливният дъжд рядко е добра ситуация за гражданска активност, но в събота парижани излязоха на улиците, за да изразят гнева и съпротивата си срещу последните ограничения, които правителството иска да въведе, за да се справи с разпространението на Covid 19, съобщи Sky news.

Накратко казано, правителството планира да забрани на всеки, който не е напълно ваксиниран, да посещава места като барове и ресторанти. Отрицателен Covid-тест няма да е достатъчен и това предизвика силно възмущение. 

Не по-малко ядосани са французите и от израза на Еманюел Макрон, че иска „да влуди” неваксинираните. Президентът, който е изправен пред избори само след няколко месеца, получи тежък отговор от демонстранти, носещи плакати с надписа „Направите ли живота труден за нас, и ние ще го направим труден за вас”.

Ситуацията в Париж се повтори в цяла Франция. По-голямата част от хората протестираха мирно, но имаше сблъсъци с полицията. Особено обезпокоително е, че десетки депутати, които подкрепят плановете на Макрон, получиха смъртни заплахи.

Около 90% от хората във Франция са избрали да се ваксинират, но голяма част от тях са се забавили да поискат така наречените здравни пропуски, които осигуряват достъп до редица обществени места. Същевременно, гласовете на тези, които отхвърлят ваксинацията и рестрикциите при отказа ѝ, също са силни и вероятно ще се увеличат, ако законодателството бъде прието. 

Не са неоснователни и предположенията за политическа платформа зад протестите, предвид предстоящите избори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: