Биткойнът продължава да се срива към рекордно ниски нива

Биткойнът продължава да се срива към рекордно ниски нива Снимка: techbullion.com

Заради глобалния и децентрализиран характер на криптовалутата е трудно да се обоснове поевтиняването ѝ с една единствена причина.

Много анализатори смятат, че един от факторите е публикуването на бележките от декемврийската среща на Федералния резерв. Протоколите предполагат, че централната банка на Америка може да повиши лихвите по-рано, отколкото се очакваше и да продаде част от активите си.

Така или иначе, криптовалутата поевтиня от $47 000 по-рано тази седмица до по-малко от $42,000, пише ВВС.

Политическите събития в Казахстан също предизвикаха опасения относно капацитета на мрежата, тъй като огромно количество от световния добив на биткойни - процесът, чрез който се проверяват транзакциите и се правят нови "монети" - се извършва в Казахстан, заради евтиното електричество. А спирането на интернет по-рано тази седмица изглежда удари процесорната мощност на цялата биткойн мрежа. Това би могло да въздейства на традиционните инвеститори, които държат биткойни и да ги насочи към по-малко рискови активи

Огромната централноазиатска страна е разтресена от политически вълнения тази седмица, започнали с протести срещу покачващите се цени на горивата и преминали в демонстрации с политически искания. Последва фатално насилие, след като демонстранти, които официалните власти описват като "бунтовници", завзеха сгради в столицата Алмати.

Всичко това се отрази на стойостта на биткойна в следната времева рамка: малко над $47000 в понеделник, $ 46 000 в средата на седчицата и близо $ 41 000 в четвъртък, последвани от много леко възстановяване. Това е най-ниската стойност на криптовалутата от септември 2020 г. 

Цените на други криптовалути също са паднали. Анализаторите предвижда широки настроения към намаляване на риска, предвид опасенията от инфлация и повишаването на лихвите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: