Казахстан: 3 хиляди протестиращи са задържани, 26 са убити

Казахстан: 3 хиляди протестиращи са задържани, 26 са убити

Правоохранителните органи на Казахстан са ликвидирали 26 души по време на специални операции при безредиците, други 18 са ранени

Това съобщи пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на републиката. Общо повече от 3 хиляди протестиращи бяха задържани. По-рано беше съобщено, че бунтовниците са  изправени пред доживотни присъди.

„В момента повече от 3 хиляди души са задържани, 26 са ликвидирани, а 18 са ранени“, цитира Интерфакс съобщение от Министерството на вътрешните работи на страната.

Националната гвардия съобщи, че бунтовниците използват гладкоцевни оръжия, запалителни смеси, коктейли Молотов, тръби, съобщава Sputnik Kazakhstan.

Всички сгради на градските и областните акимати (областни изпълнителни органи в Казахстан, областна държавна администрация), полицейски управления в страната са взети под контрол.

Протестите в Казахстан продължават от 2 януари. Демонстрантите поискаха по-ниски цени на втечнения газ, но след това безредиците не спряха. Десетки хора загинаха, а стотици бяха ранени. Правителството подаде оставка. На територията на страната е обявено извънредно положение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: