Френският президент обеща да "вбеси" неваксинираните

Френският президент обеща да "вбеси" неваксинираните Снимка: стопкадър Euronews

Във Франция броят на заразените с коронавирус расте и в същото време се засилва политическото напрежение около проекта за въвеждане на ваксинационен пропуск

Това е документ, който ще направи невъзможно за неваксинираните да ходят на кино или да пътуват с влак. 

Законодателното събрание се превърна в арена на битка, опозицията настоява премиерът да се яви в парламента и да обясни думите на президента Макрон, които изумиха мнозина.

Който публично заяви, че с въвеждането на още по-строги ограничения се стреми да „вбеси“ неваксинираните французи, а това са 5 милиона души.

Британските власти разчитат на различна реторика. Въпреки факта, че всеки ден в страната се регистрират над 200 хиляди случая, премиерът Борис Джонсън твърди, че е готов да изкара сегашната вълна без допълнителни ограничения.

"Благодарение на фантастичните национални усилия, ние осигурихме значително ниво на защита в Обединеното кралство," каза той. "И така, заедно с мерките по План Б, въведени преди Коледа, можем да оцелеем на омикронната вълна без блокиране."

Президентът на САЩ Джо Байдън складира ново лекарство от групата Pfizer за лечение на пациенти с тежък ковид.

Omicron е много заразен и щамът е малко по-различен от това, което сме виждали преди“, каза Байдън, обръщайки се към американците- "Носете маски!“

Междувременно Китай продължава да следва стратегията си за нулев COVID. Три безсимптомни случая бяха достатъчни на властите за да въведат локадун в град с почти милион и половина жители. Преди това 13 милиона жители на Сиан бяха затворени в домовете си, отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: