Властите все повече затрудняват живота на неваксинираните европейци

Властите все повече затрудняват живота на неваксинираните европейци Снимка: https://pixabay.com/

В Италия животът на неваксинираните от Covid-19 се усложни сериозно от понеделник

Отсега нататък те няма да могат да посещават ресторанти, кина, басейни и спортни клубове. Освен това им е отказан достъп до всички видове градски транспорт, с изключение на училищните автобуси.

През изминалото денонощие в Италия са регистрирани 100 хиляди нови случая на инфекция, нараства натоварването на интензивните отделения. На пресконференция премиерът Марио Драги директно свърза напрежението в обществото с тези, които отказват да бъдат ваксинирани.

  Неваксинираните хора са по-склонни да заболеят от Covid-19, в тежка форма. Ето защо една от целите на тази пресконференция е да насърчи всички италианци, които все още не са ваксинирани, да решат най-накрая.

Марио Драги
министър-председател на Италия

В северозападната част на Румъния, както и в страната като цяло, броят на заразените се удвои през уикенда. Град Клуж-Напока е обявен за "червена зона": в местните интензивни отделения са останали само 15 легла. Властите мобилизираха десетки други медицински заведения, за да изпращат пациенти с леки симптоми на Covid-19, за да избегнат претоварването на големите болници.

   

От вторник до две седмици се очаква ресторантите и фитнес залите да намалят броя на посетителите си с две трети.

Исландия започна да ваксинира деца на възраст от 5 до 11 години. В страна с население от 366 хиляди души всеки ден се регистрират хиляда инфекции.  
 

И накрая, шведските власти, във връзка с рязкото увеличаване на броя на инфекциите и тежестта върху болниците, затягат мерките от сряда. Призовават се гражданите да преминат на дистанционна работа, заведенията и ресторантите ще затварят в 23.00 часа. Санитарният пропуск става задължителен за участие в публични прояви в закрити пространства, като максималният брой участници е 500.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: