Tesla отчита печалби за четвърто поредно тримесечие

Tesla отчита печалби за четвърто поредно тримесечие

® electrive.com

Акциите нараснаха с над 4%, след като компанията отчете четвъртото си поредно тримесечие на печалба.


Ето как бизнесът на електромобилите и възобновяемите енергийни източници на Илон Мъск се справи с очакванията на анализаторите според оценките, съставени от Refinitiv. Tesla също отчете първата си пълна година на рентабилност на база GAAP, което означава, че вече може да бъде включена в индекса S&P 500.


В сряда (22 юли) Мъск обяви, че Tesla ще построи следващата си фабрика близо до Остин, Тексас. Компанията планира да посвети своя автомобилен завод във Фремонт, Калифорния, на производството на автомобили Model S и Model X за всички пазари, както и на производство на Model 3 и Model Y за западната половина на Северна Америка. Тексаската фабрика, каза Мъск, ще бъде използвана за производство на автомобилите на компанията Cybertruck, Semi и Model 3 и Model Y за източната половина на Северна Америка.


Приходите на Tesla от автомобили са спаднали с 4% през годините от 5,38 милиарда долара на 5,18 милиарда долара, въпреки че компанията добави нов кросоувър SUV към своя състав, Model Y, и отвори нов завод в Шанхай през последната година. През тримесечието преди година Tesla отчете приходи от 111,2 милиона долара от регулаторни кредити. Този брой почти се е утроил до 428 милиона долара в регулаторните кредити през второто тримесечие на 2020 г.


Главният изпълнителен директор Захари Киркхорн заяви, че Tesla очаква регулаторните му приходи от кредити да се удвоят през 2020 г. спрямо 2019 г. и да продължат да се увеличават за неопределен период от време. Но за да постигне дългосрочна рентабилност, компанията се стреми да намали разходите за производство на превозни средства и да спечели повече пари от софтуер, а именно неговата опция за пълно самостоятелно шофиране.


Опцията за самостоятелно шофиране на Tesla, усъвършенстван пакет за помощ на водача, продаден за 8000 долара в САЩ, даде възможност на компанията да признае отсрочени приходи от 48 милиона долара през този период. По това време миналата година акциите на Tesla се търгуваха около 260 долара. Сега те търгуват над 1500 долара, което прави компанията най-ценният производител на автомобили в САЩ по пазарна граница.


През периода, приключващ на 30 юни 2020 г., Tesla се бореше с ефектите от пандемията на COVID-19 и широко разпространените протести за граждански права върху служителите, клиентите и операциите в САЩ.


Компанията също постигна по-добри от очакваните стойности за производство и доставка на превозни средства през второто тримесечие, вдигайки цената на акциите на Tesla. През юли акциите на Tesla са нараснали повече от 50%, което допринася за увеличение от над три пъти на стойността на акциите за годината до момента.


Tesla обеща на своите фенове и акционери изцяло електрическата Tesla Semi, футуристичен Cybertruck, както и да има 1 милион превозни средства, действащи като роботизирани таксита, до края на 2020 г. Тесла обаче намали разходите си за научноизследователска и развойна дейност през второто тримесечие до 279 милиона долара спрямо 324 милиона долара преди година.Прочетете още за:
Tesla акции приходи

  0 
  1