Френският парламент приема закон против речта на омразата

Френският парламент приема закон против речта на омразата

® pixabay

Социалните мрежи ще трябва да трият докладвано съдържание в рамките на 1 час.Френският парламент прие противоречив закон за речта на омразата в сряда, според който ще бъдат глобявани социалните медийни компании, ако не успеят да премахнат определено незаконно съдържание в рамките на 24 часа – а в някои случаи и само за един час.

Новият регламент призовава технологичните платформи да премахнат коментарите на омраза – въз основа на раса, религия, сексуална ориентация, пол или увреждане, както и сексуален тормоз – в рамките на 24 часа, след като те бъдат сигнализирани от потребителите. Съдържанието на терористична и детска порнография трябва да бъде премахнато в рамките на един час след докладването му.

Платформите могат да срещнат глоби в размер до 1,25 милиона евро (1,36 милиона долара) в случай, че не спазват разпоредбите. Няма глоби, ако платформите преждевременно премахнат съдържание, което впоследствие се счита за приемливо.

Някои юридически експерти и активисти се опасяват, че този закон ще предостави на правителството безпрецедентна власт да цензурира онлайн дейности.

Говорителят на La Quadrature du Net, френска асоциация срещу цензурата и наблюдението в интернет, казва пред CNN, че този закон може да даде на политическите представители „нов инструмент за злоупотреба с властта им и цензуриране на интернет за политически цели“.

„Една от опасностите на този закон е, че той може да се обърне срещу журналисти, активисти и изследователи, за които се твърди, че законът защитава. Никой не знае точно какво съдържание трябва да се счита за „открито незаконно“ онлайн“, заяви говорителят.

През ноември Европейската комисия поиска от Франция да задържи приемането на новия закон, докато Законът за цифровите услуги, който преразглежда начина, по който ЕС регулира дигиталните платформи, не бъде въведен в целия Европейски съюз. Но френските служители пренебрегнаха тези опасения, като министърът по цифровите технологии Седрик О каза, че законодателите „ще се облегнат на националния закон за речта на омразата, за да се претеглят със Закона за цифровите услуги [предложен от комисиите на ЕС]“.

Френският президент Еманюел Макрон никога не се е срамувал от амбицията си да укроти технологични гиганти като Facebook и Twitter. За да подсили значението му, този закон е първият, гласуван от долната камара на Франция, който няма връзка с пандемията COVID-19 от март.

„Дълги години борбата с омразата онлайн е основен приоритет за Facebook. Имаме ясни правила срещу нея и инвестирахме в хора и технологии, за да я откриваме и премахваме по-добре“, заяви говорител на Facebook в изявление в сряда. „Регламентът е важен за подпомагане на борбата с този тип съдържание. Ще работим в тясно сътрудничество с Висшия съвет за аудио-визуални медии във Франция и други заинтересовани страни по прилагането на този закон.“

Одри Херблин-Стоп, директор по връзки с обществеността за Twitter France, заяви в изявление, че компанията се ангажира да изгради „по-безопасен интернет и да се справи с незаконната омраза онлайн“.

„Подобряването на здравето на обществения разговор е наш първи приоритет от няколко години. Ние се ангажираме да защитаваме отворения интернет и свободата на изразяване и да проучваме възможностите за справяне със злоупотребата и подвеждащата информация в мащаб“, казва Херблин-Стоп.

Google не е отговорил веднага на искането за коментар.

В Германия съществува подобен закон, наречен Закон за правоприлагането в Мрежата, от 2018 г. Регламентът изисква платформите на социалните мрежи да премахват речта на омразата и фалшивите новини в рамките на 24 часа след докладването им или да посрещат санкции до около 60 милиона долара. Те също трябва да публикуват доклади на всеки шест месеца, в които подробно се посочва броят на жалбите срещу незаконно съдържание, което са получили.

Миналата година Германия глоби Facebook с над 2 милиона долара за неточно докладване на количеството незаконно съдържание в платформата, което Facebook обжалва.Прочетете още за:
закон социални мрежи Франция

  0 
  0